Wykonanie
Skąd w ogóle pomysł na takie połączenie? Wszystko zaczęło się od wizyty w rodzinnym Koszalinie. Wybrałam się do mojego stałego punktu w celu uzupełnienia zapasu ekstraktu
waniliowego. Gdzie przemiły właściciel jako importer
kawy z Kanady uraczył mnie m.in. cudownie aromatyczną
kawą czekoladowo –
kokosową. Musielibyście ją poczuć! Myślałam, że zjem ziarenka na sucho, taki zapach! Pierwszą partię oczywiście spożytkowałam w tradycyjny sposób, ale kolejna partia zasługiwała na królewską oprawę! I oto cała historia powstania tego rozpływającego się w ustach, wilgotnego,
czekoladowo –
kawowego z nutą
kokosu ciasta.UWAGA! Jeśli zdecydujecie się na zakup jakiejkolwiek
kawy z tych aukcji -> link i powołacie się w
kontakcie ze sprzedawcą na
Panią Smaczną, to czeka Was zniżka 5% na cały asortyment ;)

Składniki:prostokątna blaszka o wymiarach ok. 24x28cm190 g
czekolady gorzkiej190 g
masła260 g
cukru½ łyżeczki
soli100 g
mąki3 duże
jajka3 łyżeczki
kawy czekoladowo – kokosowej (do kupienia na Allegro TUTAJ)100 ml wrzątku70 g
wiórków kokosowychWykonanie:W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło i
czekoladę. Dokładnie mieszamy i odkładamy, aby nieco wystygła.
Kawę zaparzamy w 100 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka ubijamy razem z
cukrem i
solą na gęstą masę. Powoli, cały czas miksując, dolewamy
kawę. Następnie dodajemy rozpuszczoną
czekoladę z
masłem. Mieszamy łyżką i dosypujemy przesianą
mąkę. Na koniec dosypujemy
wiórki kokosowe.Spód i boki blachy smarujemy
masłem i wylewamy ciasto.Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 20-25 minut ( zależności od tego jak mokre ciasto chcemy uzyskać, moje ciasto piekłam dokładnie 24 minuty ;) ). Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w kwadraciki.Smacznego! :)



Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!