Wykonanie
To przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. Najlepiej przyrządzić go bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy przyrumienione
pieczarki są najlepsze i pozostają jędrne. Kluczem do sukcesu jest krótkie smażenie
pieczarek na dużym ogniu, mają wtedy głębszy smak, bliski
grzybom leśnym.
Piersi kurczaka lekko rozbijam lub skrajam z grubości (żeby szybciej i równomiernie się przepiekły) i smażę na patelni grillowej, możecie użyć jednak i takiej zwykłej. Żeby smak sosu był głębszy, robię go na patelni po smażeniu
grzybów, cały smak zbierając
śmietanką.Składniki:200 g
pieczarek (najlepiej małych)1/2 ząbka
czosnku1 łyżka
oleju1/4 łyżeczki suszonego
rozmarynu2-3
piersi z kurczaka10 g
śmietany1 łyżeczka
musztardy Dijon1/4 szklanki
wody1/2 ząbka
czosnku1 łyżka
olejusól,
pieprzNa patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy lekko rozgnieciony ząbek
czosnku. Dorzucamy
pieczarki wraz z
rozmarynem i smażymy na dość dużym ogniu, aż staną się złotobrązowe, doprawiamy
solą i
pieprzem i przekładamy je na miseczkę.
Piersi kurczaka posypujemy
solą i
pieprzem, lekko skrapiamy
oliwą (lub
olejem) i smażymy na patelni grillowej.Na patelnię, na której wcześniej smażyły się
grzyby wlewamy
olej i dorzucamy
czosnek, wlewamy
śmietankę,
musztardę oraz
wodę, gotujemy aż sos zgęstnieje, a smaki dobrze się połączą. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Porcje
kurczaka polewamy sosem, na wierzchu układamy
pieczarki (w razie konieczności przed samym podaniem dodatkowo je podgrzewamy). Całość możemy skropić dodatkowo
oliwą.