ßßß Cookit - przepis na Jagnięcina pieczona w temperaturze 120° C

Jagnięcina pieczona w temperaturze 120° C

nazwa

Wykonanie

\
Jeśli raz spróbujesz piec jagnięcinę w niskiej temperaturze, już nigdy nie wrócisz do innego sposobu. Młoda jagnięcina jest pysznym mięsem. Przygotowana w poniższy sposób wprost rozpływa się w ustach, odchodzi od kości pod lekkim naporem widelca. Przy tym kocha wręcz rozmaryn i inne zioła. Mało przy niej pracy, a daje niezwykły efekt. Na niedzielny rodzinny obiad, na Boże Narodzenie czy na inną uroczystą kolację.
Mięso marynujemy dzień wcześniej, a następnego dnia rano, po doprowadzeniu mięsa do temperatury pokojowej, zaczynamy pieczenie. Jeśli nie masz gęsiarki/garnka z pokrywką do pieczenia w piekarniku, połóż jagnięcinę w głębokiej blasze - z wyposażenia piekarnika - i dokładnie przykryj blachę z mięsem dwiema warstwami folii aluminiowej.
Składniki:
[10 porcji]
1,3 kg udziec jagnięcy (z kością)
1 , 7 kg mostka jagnięcego (z kością)
4 cebule
1 główka czosnku
8 liści świeżej szałwii, kilkanaście gałązek oregano, kilka gałązek rozmarynu
1,5 łyżki miodu kwiatowego
sól i pieprz
Wykonanie:
W dzień poprzedzający jedzenie, wieczorem:
Cebule obrać i pokroić w talarki albo półtalarki, rozłożyć je na dnie brytfanny. Jagnięcinę można też upiec nie posiadając naczynia w pokrywką - na blasze z wyposażenia piekarnika, przykrywając całość mięsa dwiema warstwami folii aluminiowej.
Czosnku nie obierać, rozgnieść ząbki nożem.
Jagnięcinę umyć, lekko osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Jeśli mięso jest z warstwą tłuszczu, można go ponacinać w kratkę, nie nacinając jednak mięsa.
Jagnięcinę natrzeć solą i pieprzem - z każdej strony. Posmarować cienką warstwą miodu. Ułożyć w brytfannie na cebuli i oregano. Mięso obłożyć czosnkiem - pod spodem i z boku.
Pozostałe zioła posiekać i posypać nimi mięso. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, na przykład do lodówki.
Następnego dnia wyjąć brytfannę z mięsem, pozwolić mu dojść do temperatury pokojowej - zajmie to około godziny.
Jeśli jagnięcinę będziemy piec pod przykryciem albo szczelnie owiniętą folią aluminiową, mięso nie zrobi się suche.
W dzień konsumpcji mięsa:
W zależności od tego ile masz czasu, wybierz czas pieczenia.
Pieczenie jagnięciny w bardzo niskiej temperaturze (5,5 - 9 godzin): [rekomendowane]
Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i jego wieku. Kawałek udźca o wadze 1,3 kg był gotowy po 5,5 - innym razem po 7,5 h. W tym pierwszym przypadku miałam pewność, oceniając m. in. wielkość kości, że jagnięcina była bardzo młoda.
Piekarnik nagrzać do temperatury 120° C/250° F. Piec jagnięcinę do czasu, aż mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.
Małe udźce mogą być gotowe po 5 , 5 - 6 godzinach, a duże dopiero po 9.
Po tym czasie wyjąć brytfannę z piekarnika, a mięso obficie polać sosem i tłuszczem z dna brytfanny. Pozwolić mięsu odpocząć przez około 10 minut.
Pieczenie jagnięciny metodą tradycyjną (3 - 4 godziny):
Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i jego wieku.
Piekarnik nagrzać do temperatury 240° C/475° F.
Włożyć brytfannę do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 170° C/335° F
Piec jagnięcinę do czasu aż mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.
Po tym czasie wyjąć brytfannę z piekarnika, a mięso obficie polać sosem i tłuszczem z dna brytfanny. Pozwolić mięsu odpocząć przez około 10 minut.
***
Mięso podawałam z dynią z rozmarynem oraz puree z ziemniaków
Inne przepisy na jagnięcinę:
Wolno pieczona jagnięcina (udziec), podawana z musem jabłkowym i sosem miętowym
Jagnięcina w czerwonym winie i pomarańczach
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/11/jagniecina-pieczona-w-temperaturze-120-c.html