Wykonanie


\

Jeśli raz spróbujesz piec
jagnięcinę w niskiej temperaturze, już nigdy nie wrócisz do innego sposobu.
Młoda jagnięcina jest pysznym
mięsem. Przygotowana w poniższy sposób wprost rozpływa się w ustach, odchodzi od kości pod lekkim
naporem widelca. Przy tym kocha wręcz
rozmaryn i inne
zioła. Mało przy niej pracy, a
daje niezwykły efekt. Na niedzielny rodzinny obiad, na Boże Narodzenie czy na inną uroczystą kolację.
Mięso marynujemy dzień wcześniej, a następnego dnia rano, po doprowadzeniu
mięsa do temperatury pokojowej, zaczynamy pieczenie. Jeśli nie masz gęsiarki/garnka z pokrywką do pieczenia w piekarniku, połóż
jagnięcinę w głębokiej blasze - z wyposażenia piekarnika - i dokładnie przykryj blachę z
mięsem dwiema warstwami folii aluminiowej.Składniki:[10 porcji]1,3 kg
udziec jagnięcy (z kością)1 , 7 kg mostka jagnięcego (z kością)4
cebule1 główka
czosnku8 liści świeżej
szałwii, kilkanaście gałązek
oregano, kilka gałązek
rozmarynu1,5 łyżki
miodu kwiatowego
sól i
pieprzWykonanie:W dzień poprzedzający jedzenie, wieczorem:
Cebule obrać i pokroić w talarki albo półtalarki, rozłożyć je na dnie brytfanny.
Jagnięcinę można też upiec nie posiadając naczynia w pokrywką - na blasze z wyposażenia piekarnika, przykrywając całość
mięsa dwiema warstwami folii aluminiowej.
Czosnku nie obierać, rozgnieść ząbki nożem.
Jagnięcinę umyć, lekko osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Jeśli
mięso jest z warstwą tłuszczu, można go ponacinać w kratkę, nie nacinając jednak
mięsa.
Jagnięcinę natrzeć
solą i
pieprzem - z każdej strony. Posmarować cienką warstwą
miodu. Ułożyć w brytfannie na
cebuli i
oregano.
Mięso obłożyć
czosnkiem - pod
spodem i z
boku.Pozostałe
zioła posiekać i posypać nimi
mięso. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, na przykład do lodówki.Następnego dnia wyjąć brytfannę z
mięsem, pozwolić mu dojść do temperatury pokojowej - zajmie to około godziny.Jeśli
jagnięcinę będziemy piec pod przykryciem albo szczelnie owiniętą folią aluminiową,
mięso nie
zrobi się suche.W dzień konsumpcji
mięsa:W zależności od tego ile masz czasu, wybierz czas pieczenia.Pieczenie
jagnięciny w bardzo niskiej temperaturze (5,5 - 9 godzin): [rekomendowane]Czas pieczenia zależy od wielkości
mięsa i jego wieku. Kawałek udźca o wadze 1,3 kg był gotowy po 5,5 - innym razem po 7,5 h. W tym pierwszym przypadku miałam pewność, oceniając m. in. wielkość kości, że
jagnięcina była bardzo
młoda.Piekarnik nagrzać do temperatury 120° C/250° F. Piec
jagnięcinę do czasu, aż
mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.Małe udźce mogą być gotowe po 5 , 5 - 6 godzinach, a duże dopiero po 9.Po tym czasie wyjąć brytfannę z piekarnika, a
mięso obficie polać sosem i tłuszczem z dna brytfanny. Pozwolić
mięsu odpocząć przez około 10 minut.Pieczenie
jagnięciny metodą tradycyjną (3 - 4 godziny):Czas pieczenia zależy od wielkości
mięsa i jego wieku.Piekarnik nagrzać do temperatury 240° C/475° F.Włożyć brytfannę do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 170° C/335° FPiec
jagnięcinę do czasu aż
mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.Po tym czasie wyjąć brytfannę z piekarnika, a
mięso obficie polać sosem i tłuszczem z dna brytfanny. Pozwolić
mięsu odpocząć przez około 10 minut.



***
Mięso podawałam z
dynią z
rozmarynem oraz puree z
ziemniaków
Inne przepisy na
jagnięcinę:Wolno pieczona
jagnięcina (
udziec), podawana z
musem jabłkowym i sosem
miętowym
Jagnięcina w
czerwonym winie i pomarańczach


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb