Wykonanie

Przede mną dziś pracowity, ale też bardzo przyjemny dzień w kuchni. Dwaj koledzy Zuzia z przedszkola – Logan i Mason – przychodzą dziś do nas na wielkie wypiekanie pierniczków :) Zuzia opowiadała im, jak to piekłyśmy i dekorowałyśmy nasze piernikowe choinki (jeśli je przegapiliście, przepis znajdziecie tutaj) i pomyślałam, że w
sumie fajnie by było urządzić im takie wspólne wypiekanie, zwłaszcza, że dla chłopaków to zupełna nowość :)Ponieważ zabawę zaczniemy zaraz po przedszkolu, przygotowałam dzieciakom małą przekąskę w postaci domowych burgerów z mnóstwem świeżych warzyw i innych dodatków do wyboru. A to wszystko podane w pysznych, puszystych bułeczkach pszennych z genialnego przepisu Liski z White
Plate.Bułeczki te odkryłam niedawno, właściwie przez przypadek (tak, wiem, w mojej kuchni właściwie rządzą przypadki ;P ) i muszę przyznać, że są chyba nawet lepsze od naszych ulubionych
mlecznych bułeczek
śniadaniowych . Są mięciutkie, puszyste, z lekko chrupiącą skórką, dosłownie rozpływające się w ustach. Chociaż ciasto dość długo wyrasta, warto na nie poczekać. Po prostu nie można się od nich oderwać, równie dobrze smakują z
dżemem i z
wędlina. A do tego wspaniale nadają się do domowych hamburgerów ;)Polecam :)

Składniki na 10 niedużych bułeczek:340g
mąki pszennej chlebowej7g
drożdży instant1 łyżeczka
cukru7g
soli1
jajko, roztrzepane200ml
mleka50g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonegoDodatkowo:
sezam,
mak lub np.
czarnuszka do posypania1
jajko roztrzepane z łyżką
mleka do posmarowaniaWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszaj z
drożdżami,
cukrem i
solą. Zrób zagłębienie w środku, dodaj roztrzepane
jajko oraz
mleko. Wymieszaj i wyrób jednolite ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone
masło.Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Żeby sprawdzić, czy jest gotowe, uformuj je w kulę, po czym umączonym palcem, zrób w
boku lekkie wgłębienie. Jeśli ciasto „odskoczy”, jest gotowe. W przeciwnym razie należy je jeszcze trochę wyrabiać.Z gotowego ciasta uformuj kulę i przełóż je do lekko natłuszczonej miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wyrób krótko na oprószonym
mąką blacie, po czym podziel na 10 równych części (u mnie około 65g każda). Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę, zaciągając brzegi ciasta pod spód i sklejając je ze sobą. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy. Przykryj blachę czystą ściereczka i odstaw na kolejne 30 – 40 minut, aż wyrosną (powinny podwoić objętość).Piekarnik rozgrzej do temperatury 230ºC. Wyrośnięte bułeczki posmaruj
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka i posyp ziarnami. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze 10 – 15 minut, aż bułeczki wyrosną i nabiorą złotego koloru. Upieczone wystudź na kratce.Smacznego :)
