Wykonanie
Szał mini serniczków trwa :) Zostało mi trochę
twarogu po serniku
kokosowym i nie mogłam sobie odmówić upieczenia kolejnych, tym razem
kawowych, na
czekoladowym spodzie
ciasteczkowym. Po ich upieczeniu długo zastanawiałam się, jak udekorować te małe pyszności. Jakoś nie umiałam zdecydować pomiędzy
bitą śmietaną, a grubą warstwą
czekoladowego kremu. Ostatecznie, pod wpływem chwili, postawiłam na ganache z
białej czekolady z zawijasami z ciemnej. I to był strzał w dziesiątkę! Okazało się, że ten niewielki dodatek
czekolady nie tylko poprawił wygląd serniczków, ale przede wszystkim wspaniale podkreślił ich smak. Teraz są idealne :)Serniczki są intensywnie, ale nie przesadnie
kawowe. Do ich zrobienia użyłam kremu
kawowego typu nutella, który kupiłam ostatnio na próbę w jednym ze sklepów, ale możecie go śmiało zastąpić roztopioną
gorzką czekoladą z dodatkiem
kawy instant dobrej jakości. Do tego wspaniałym dodatkiem są posiekane bardzo drobno (najlepiej przy pomocy malaksera) prażone ziarna
kawy, które możecie wmieszać do masy.Polecam :)Składniki na 12 mini serniczków:Spód
ciasteczkowy:200g pokruszonych
ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive1 łyżka drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ciemnego
kakao100g niesolonego
masła, roztopionegoMasa serowa:400g
twarogu zmielonego trzykrotnie (możecie dać pół na pół z
serkiem kremowym)50g drobnego
cukru do wypieków (jeśli używacie
gorzkiej czekolady zamiast kremy
kawowego, polecam dać 100g)100g kremu
kawowego (użyłam Coffee Spread
marki Deluxe dostępnego w Lidlu)*2 duże
jajka1 łyżka
mąki ziemniaczanej*W zamian można użyć 100g
gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnej z 1 łyżką
kawy instant dobrej jakości.Dekoracja:75ml
śmietany kremówki 30%10g niesolonego
masła100g
białej czekolady, drobno posiekanej50g ciemnej
czekolady 70%, drobno posiekanejWykonanie:Formę na 12 muffinów wyłóż papilotkami.Wszystkie składniki na spód wymieszaj dokładnie i rozłóż pomiędzy przygotowane papilotki. Dociśnij masę
ciasteczkową do dna papilotek. Odstaw na bok.Żeby przygotować masę
serową, zmiksuj
twaróg z
cukrem, aż stanie się puszysty. Dodaj krem
kawowy lub przestudzoną
czekoladę wymieszaną z
kawą. Zmiksuj dokładnie.Dodawaj
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.Na koniec wsyp
mąkę i jeszcze raz wymieszaj.Gotową masę przekładaj do papilotek, nakładając ją prawie do wysokości papilotki.Piecz serniczki w temperaturze 170°C przez około 30 minut, aż wierzch się zetnie. Studź w uchylonym piekarniku.Wystudzone serniczki udekoruj ganache
czekoladowym.Obie
czekolady posiekaj, gorzką przesyp do małej miseczki. Kremówkę podgrzej w rondelku z
masłem. Gdy
masło się roztopi, przelej 1/3 do miseczki z
gorzką czekoladą, do reszty wsyp
białą czekoladę. Pozostaw na chwilę, aż
czekolady zaczną się roztapiać, po czym wymieszaj dokładnie.Każdy serniczek posmaruj
białym ganache. Gdy zastygnie, wyłóż na środek odrobinę ciemnego i wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków zrób wzorek.Podawaj schłodzone. Przechowuj w lodówce.Smacznego :)