ßßß
Właściwie nie wiem, dlaczego nigdy wcześniej go nie upiekłam. Kiedyś często kupowałam taki chlebek i zajadałam się nim ze smakiem, potem mi się znudził i nigdy już do niego nie wróciłam. Teraz piekę różne chleby od czasu do czasu i pomyślałam, że ten też warto by wypróbować w wersji domowej. Rzeczywiście warto było :)Chlebek jest prosty i super szybki do przygotowania, bo nie wymaga wyrastania.Idealny dla zapracowanych, którzy cenią sobie domowe pieczywo. Soda nie jest bardzo wyczuwalna (co często mi w takich wypiekach przeszkadza), a mąka pełnoziarnista i dodatek ziaren wzbogacają chlebek i sprawiają, że jest zdrowszy.Chleb sodowy najlepiej smakuje tego samego dnia, ale również kolejnego jest dobry. My zajadaliśmy jeszcze lekko ciepły, z samym masełkiem. Mniam :)Polecam :)* przepis pochodzi z „Mum’s favourite recipes” wydawnictwa BountySkładniki na jeden nieduży bochenek:350g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)50g pestek słonecznika2 łyżki maku1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka soli1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków300ml maślankiWykonanie:Mąkę, sól, cukier, sodę oraz ziarna wymieszaj w dużej misce. Zrób dołek w środku i wlej maślankę. Zmieszaj wszystko razem, w razie potrzeby podsypując mąką.Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez około 5 minut. Na koniec zrób z ciasta kulę i spłaszcz ją lekko.Przełóż chlebek na blachę do ciastek wysmarowaną olejem, natnij wierzch nożem na kształt krzyża i oprósz delikatnie mąką.Wstaw do pieca nagrzanego do 230°C i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 25 – 30 minut. Chlebek powinien wyrosnąć, a uderzony od spodu wydawać głuchy odgłos.Studź na kratce.Smacznego :)