Wykonanie

Właściwie nie wiem, dlaczego nigdy wcześniej go nie upiekłam. Kiedyś często kupowałam taki chlebek i zajadałam się nim ze smakiem,
potem mi się znudził i nigdy już do niego nie wróciłam. Teraz piekę różne
chleby od czasu do czasu i pomyślałam, że ten też warto by wypróbować w wersji domowej. Rzeczywiście warto było :)Chlebek jest prosty i super szybki do przygotowania, bo nie wymaga wyrastania.Idealny dla zapracowanych, którzy cenią sobie domowe
pieczywo.
Soda nie jest bardzo wyczuwalna (co często mi w takich wypiekach przeszkadza), a
mąka pełnoziarnista i dodatek ziaren wzbogacają chlebek i sprawiają, że jest zdrowszy.
Chleb sodowy najlepiej smakuje tego samego dnia, ale również kolejnego jest dobry. My zajadaliśmy jeszcze lekko ciepły, z samym
masełkiem. Mniam :)Polecam :)* przepis pochodzi z „Mum’s favourite recipes” wydawnictwa BountySkładniki na jeden nieduży bochenek:350g
mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)50g pestek
słonecznika2 łyżki
maku1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka drobnego
cukru do wypieków300ml
maślankiWykonanie:
Mąkę,
sól,
cukier,
sodę oraz ziarna wymieszaj w dużej misce. Zrób dołek w środku i wlej
maślankę. Zmieszaj wszystko razem, w razie potrzeby podsypując
mąką.Wyłóż ciasto na oprószony
mąką blat i wyrabiaj przez około 5 minut. Na koniec zrób z ciasta kulę i spłaszcz ją lekko.Przełóż chlebek na blachę do
ciastek wysmarowaną
olejem, natnij wierzch nożem na kształt krzyża i oprósz delikatnie
mąką.Wstaw do pieca nagrzanego do 230°C i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 25 – 30 minut. Chlebek powinien wyrosnąć, a uderzony od
spodu wydawać głuchy odgłos.Studź na kratce.Smacznego :)
