ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki sody oczyszczonej400 ml maślanki1-2 łyżeczki drobnej soli (z jedną chleb jest mało słony)8 łyżek mieszanki ziaren np. słonecznika, dyni, siemienia, sezamu, maku (u mnie tylko słonecznik) - można pominąć2 łyżki mleka, w razie potrzebyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W międzyczasie przygotować ciasto: Obie mąki razem z sodą przesiać do dużej miski, wymieszać z solą i mieszanką ziaren zostawiając jedną łyżkę do obsypania wierzchu. Utworzyć zagłębienie pośrodku i mieszając wlewać maślankę, aż utworzy się w miarę spójne miękkie ciasto. W razie problemów z uformowaniem ciasta można dodać odrobinę mleka. Przełożyć na obsypany mąką blat i wyrabiać delikatnie nie dłużej niż minutę. Ciasto powinno utworzyć miękką, delikatną, płaską bryłę. Uformować bochenek i położyć na obsypanej mąką blasze. Naciąć chleb w kształcie krzyża do około 2/3 głębokości. Obsypać chleb mąką, posmarować odrobiną maślanki lub mleka i obsypać ziarnami. Piec około 40-45 minut. Kiedy upieczony chleb popukamy od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk, wtedy jest gotowy. Ostudzić bochenek na kratce.przepis pochodzi z "River Cottage Every Day"
