Wykonanie
Łatwy, szybki i niewiele składników - to mnie zachęciło do wypróbowania przepisu.
Chleb jest dość specyficzny, różni się od "naszego
chleba powszedniego". Ma apetyczną grubą skórkę, a w smaku przypomina wytrawne muffiny, które kiedyś piekłam - skład jest bardzo zbliżony do tego typu wypieków. Eksperyment uznaję za ciekawy, bo to właściwie mój pierwszy "
chleb", ale nie jestem do końca zadowolona z rezultatów - wiem, że nie będzie to mój ulubiony rodzaj
pieczywa. Ale wiecie co? To mnie zachęca do kontynuowania
chlebowych poszukiwań! A ten nieskomplikowany bochen może i tak znajdzie swoich amatorów ;)P.S. Dodam, że na drugi dzień
chleb fajnie nadaje się na grzanki lub np. grillowane kanapki - właśnie sprawdziłam!

Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki
sody oczyszczonej400 ml
maślanki1-2 łyżeczki drobnej
soli (z jedną
chleb jest mało słony)8 łyżek mieszanki ziaren np.
słonecznika, dyni, siemienia,
sezamu,
maku (u mnie tylko
słonecznik) - można pominąć2 łyżki
mleka, w razie potrzebyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W międzyczasie przygotować ciasto: Obie
mąki razem z
sodą przesiać do dużej miski, wymieszać z
solą i mieszanką ziaren zostawiając jedną łyżkę do obsypania wierzchu. Utworzyć zagłębienie pośrodku i mieszając wlewać
maślankę, aż utworzy się w miarę spójne miękkie ciasto. W razie problemów z uformowaniem ciasta można dodać odrobinę
mleka. Przełożyć na obsypany
mąką blat i wyrabiać delikatnie nie dłużej niż minutę. Ciasto powinno utworzyć miękką, delikatną, płaską bryłę. Uformować bochenek i położyć na obsypanej
mąką blasze. Naciąć
chleb w kształcie krzyża do około 2/3 głębokości. Obsypać
chleb mąką, posmarować odrobiną
maślanki lub
mleka i obsypać ziarnami. Piec około 40-45 minut. Kiedy upieczony
chleb popukamy od
spodu powinien wydawać głuchy dźwięk, wtedy jest gotowy. Ostudzić bochenek na kratce.przepis pochodzi z "River Cottage Every Day"

