Wykonanie
Ostatnio oglądając jeden z programów Gordona Ramsey'a natrafiłyśmy na super szybki i prosty przepis na
chleb pieczony na sodzie. Nigdy wcześniej nie widziałyśmy przepisu na
chleb, który można by było tak szybko wykonać i to w dodatku ze składników, które znajdują się w każdym domu, o każdej
porze. Gdy w ostatni długi weekend zabrakło nam
pieczywa postanowiłyśmy skorzystać z pomysłu Gordona i same upiec
chleb. Po 45 minutach od wyjęcia składników z lodówki na naszym
stole wylądował rumiany bochenek. Na pewno nie wszystkim zasmakuje
chleb, który nie jest robiony na zakwasie, albo choćby na drożdżach, ale zapewniamy, że jest on naprawdę smaczny i idealnie pasuje jako niecodzienny dodatek do zupy lub jako podstawa kanapek. W dodatku ten przepis może być doskonałą opcją awaryjną, gdy w domu zabraknie
chleba, a sklepy będą zamknięte:-)
Składniki:- 400 g
maślanki- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 1 szklanka
mąki razowej- 1 łyżeczka
soli- 2 łyżeczki
sody- 1 łyżeczka
cukruSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki wkładamy do miski, łączymy ręką.2. Następnie wyrabiamy go na stolnicy przez minutę. (Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajcie zimnej
wody z kranu, gdy zbyt rzadkie odrobinę
mąki pszennej).3. Formułujemy okrągły bochenek i na wierzchu, nożem wycinamy znak krzyża.4.
Chleb pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg. (Ważne by wcześniej dobrze nagrzać piekarnik!)
Smacznego!