Wykonanie

Któż z nas nie ma ochoty na świeże
pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania
drożdży, także można upiec pyszne bułeczki.Składniki:0.5 kg
mąki pszennej bądź razowejłyżka
cukru1
jajko400 ml
maślankiłyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
solirodzynki,
słonecznik bądź
pestki dyniSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy w jednym kierunku, aż ciasto utworzy jednolitą kulę. Następnie odkrawamy małe porcje i formujemy kule w kształcie
bułek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ
bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać
pestkami dyni czy
słonecznikiem.Wskazówki:Bułeczki pieczemy ok 15 minut w temperaturze 230 stopni, grzałka w piekarniku góra-dół. Z 0.5 kg
mąki powstanie około 10
bułek.