Wykonanie

Trochę się bałam tego ciasta, bo wydawało mi się, że wymaga ono znacznie większych zdolności manualnych, niż moje. Na szczęście moje obawy były płonne, a efekt zdecydowanie wart był zachodu.Kruche, listkujące ciasto wypełnione słodkim nadzieniem
wiśniowym. Mniam :) Co prawda nie jestem wielką fanką
wiśni (zarówno świeżych, jak i tych w
syropie), ale ten pie polecam z ręką na
sercu. Smakuje wspaniale. W dodatku nawet przy ograniczonych umiejętnościach można tu stworzyć prawdziwe dzieło sztuki i ozdobę stołu.Zdecydowanie zachęcam do wypróbowania :)* przepis nieco zmodyfikowany z książki „Baking” Marthy DaySkładniki na ciasto:225g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli175g zimnego niesolonego
masła3 – 4 łyżki lodowatej
wodySkładniki na nadzienie:90g
wiśni z
syropu (mogą być świeże)50g drobnego
cukru (przy świeżych wiśniach 75g)25g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżki
soku z cytryny1/4 łyżeczki ekstraktu
migdałowego (może być esencja migdałowa)25g niesolonego
masła lub
margarynyWykonanie:Przygotuj nadzienie.
Wiśnie odsącz i przełóż do miski. Dodaj
cukier,
mąkę,
sok z cytryny oraz ekstrakt
migdałowy i wszystko wymieszaj. Odstaw na bok.
Mąkę i
sól na ciasto przesiej. Dodaj pokrojone
masło i wyrabiaj (najlepiej w malakserze lub za pomocą siekacza do kruchego), aż zaczną się łączyć w okruszki. Zacznij dodawać
wodę łyżka po łyżce, aż ciasto połączy się w całość. Jeśli pracujesz nad
ciastem ręcznie, staraj się robić to jak najszybciej, by go zbytnio nie ogrzać.Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj kulę. Jedną odłóż, a drugą wyłóż na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30cm. Pomagając sobie wałkiem przenieś ciasto do formy i wyłóż ją dokładnie, zostawiając ok. 1cm zwisającego luźno.Rozwałkuj drugą część ciasta na grubość 3mm. Wytnij 11 pasów o szerokości mniej więcej 1cm.Wyłóż nadzienie do formy i rozłóż na nim pozostałe 25g
masła pociętego na kawałki.Udekoruj pie pasami ciasta, przeplatając je. Odetnij wystające końce tak, by zrównać je z wystającym z formy
ciastem. Ściskaj ciasto i ułożone na wierzchu pasy razem, starając się uformować coś w rodzaju falbanki na brzegu.Gotowy pie wstaw na 15min do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C.Piecz ciasto przez 30min. W razie potrzeby przykryj brzegi folią aluminiowy, by się nie przypaliły.Smacznego :)