Wykonanie
Składniki:*na ciasto:- 350g
margaryny- 5
jajek- 1 łyżeczka
soli- 60g
cukru- 60 ml ciepłej
wody- 0,5 kg
mąki pszennej- 9 g suchych
drożdży instant*na krem:- 1/2 litra
mleka- 50 g
mąki pszennej- 60g
cukru- 4
żółtka- 40g zmielonych
migdałów- 2 krople esencji migdałowej*dodatkowo:- 1
jajko roztrzepane- biały
lukier- ok. 30 dag wydrylowanych i odsączonych
wiśniSposób przygotowania:1.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż trochę urosną.2. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier i
sól, następnie
drożdże z
wodą, mieszamy. Dodajemy
jajka, dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być elastyczne, ale przyklejające się do ścianek miski. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy partiami
masło, dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.3. Następnego dnia przygotowujemy krem.
Żółtka i
cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy
mąkę, mieszamy.
Mleko zagotowujemy. Ciągle mieszając wlewamy wrzące
mleko do wcześniejszej masy. Wstawiamy to na palnik, dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki, aż do momentu zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencje i
migdały, mieszamy.4. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy (gr.1cm), podsypując trochę
mąką. Wycinamy kwadraty, na każdy nakładamy łyżkę ostudzonego kremu i 4 połówki
wiśni. Składamy wszystkie rogi ciasta do środka, zlepiamy je.
Ciasteczka kładziemy na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką blaszce, w dość dużej odległości. Odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Każde
ciastko smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Pieczemy w 200 stopniach ok. 15-20 min., aż lekko się zrumienią. Letnie drożdżówki smarujemy lukrem.