Wykonanie


Opis : Rurki to wypieki, które mają niesamowitą siłę przebicia i nikt nie jest w stanie ich sobie odmówić. Te mają krem z wszystkim nam znanych ciepłych
lodów, po które jako dzieci i być może do dziś chętnie sięgamy w
cukierni, więc ja proponuję je w wersji z kruchą i
maślaną otoczką.Są bardzo słodkie jak można się domyślić i przez to wydajne, bo uwierzcie mi nie można ich dużo zjeść.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość : 20-22 rurki o długości 8 cmSkładnikiNa Ciasto :170 g
mąki pszennej84 g
masła lub
margaryny (mocno schłodzone)84 g kwaśnej gęstej
śmietany 18% lub
jogurtu greckiegoszczypta
solimasło do wysmarowania rurekSkładnikiNa Krem :1,5 dużego
białka7/8 szklanki
cukru (165 g)1/8 szklanki
wody1/4 soku z 1
cytrynyPotrzebne Przedmioty :1 większy garnek + 1 mniejszy garnek lub 1 grubsza miska (naczynie ma osiąść na bokach pierwszego garnka, aby unosiło się nad
wodą)szprycaPrzygotowanie Ciasta :
Mąkę przesiać do miski lub malaksera z nożem.Dodać pokrojone w większą kostkę masło/margarynę.Wlać śmietanę/jogurt naturalny.Szybko wyrobić/zagnieść ciasto lub włączyć na kilka sekund w malakserze w obu opcjach w efekcie końcowym ma powstac jednolita kula ciasta.Ciasto włożyć do lodówki na min. 2 godz. (można na całą noc).Na obsypanej
mąką powierzchni, rozwałkować ciasto na 1-2 mm grubości.Wycinać paski o szer. 2 cm i dług. 35 cm (ja mierzę i od razu wycinam ciasto za pomocą ekierki lub linijki; pasków ciasta powinno wyjść ponad 20, żeby
mieć kilka na wszelki wypadek.Posmarować rurki
masłem.Zawijać paski ciasta na rurki od węższej strony do grubszej (warstwy powinny lekko na siebie nachodzić).Po każdym zawinięciu ciasta na rurkę, należy od razu obtoczyć je w cukrze.Rurki bezpośrednio kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Gdy skończymy zawijać wszystkie foremki, włączyć piekarnik na 150* C.Włożyć blaszkę z rurkami do piekarnika.Zwiększyć temp. w piekarniku do 200* C.Piec 15-25 min. w zależności od grubości ciasta i działania naszego piekarnika (rurki powinny nabrać lekko brązowego koloru).Ostudzić.Wyciągnąć ostrożnie za pomocą skręconej blaszki w środku formy rurkowej tak, aby nie połamać ciasta.Schłodzić.

Przygotowanie Kremu :Do większego garnka wlewamy
wodę (na ok. 2-3 cm wysokości).Wstawiamy garnek na duży płomień.Doprowadzamy do zagotowania.W
między czasie w drugim garnku/misce, którą włożymy do garnka z
wodą, wlewamy
białka oraz
wodę, a następnie wsypujemy
cukier.Wszystko razem miksujemy 1 min. (konsystencja
białka powinna być puszysta, ale lejąca).Wstawiamy garnek/miskę z
białkiem na garnek z
wodą, czyli na parę.Miksujemy 12-15 min. lub do osiągnięcia przez
białko temp. 70* C.Pod koniec ubijania wlewamy
sok z cytryny.Studzimy.Chłodzimy (można zostawić na noc w lodówce).Przygotowanie Końcowe :Szprycę z dłuższą końcówką/wkładem napełniamy kremem.Wyciskamy do wnętrza rurek.Chłodzimy lub podajemy od razu, w zależności od tego, jak długo chłodziliśmy krem.