ßßß Cookit - przepis na Cherry pie – ciasto z wiśniowym nadzieniem…

Cherry pie – ciasto z wiśniowym nadzieniem…

nazwa

Wykonanie

Trochę się bałam tego ciasta, bo wydawało mi się, że wymaga ono znacznie większych zdolności manualnych, niż moje. Na szczęście moje obawy były płonne, a efekt zdecydowanie wart był zachodu.
Kruche, listkujące ciasto wypełnione słodkim nadzieniem wiśniowym. Mniam :) Co prawda nie jestem wielką fanką wiśni (zarówno świeżych, jak i tych w syropie), ale ten pie polecam z ręką na sercu. Smakuje wspaniale. W dodatku nawet przy ograniczonych umiejętnościach można tu stworzyć prawdziwe dzieło sztuki i ozdobę stołu.
Zdecydowanie zachęcam do wypróbowania :)
* przepis nieco zmodyfikowany z książki „Baking” Marthy Day
Składniki na ciasto:
225g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
175g zimnego niesolonego masła
3 – 4 łyżki lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
90g wiśni z syropu (mogą być świeże)
50g drobnego cukru (przy świeżych wiśniach 75g)
25g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (może być esencja migdałowa)
25g niesolonego masła lub margaryny
Wykonanie:
Przygotuj nadzienie. Wiśnie odsącz i przełóż do miski. Dodaj cukier, mąkę, sok z cytryny oraz ekstrakt migdałowy i wszystko wymieszaj. Odstaw na bok.
Mąkę i sól na ciasto przesiej. Dodaj pokrojone masło i wyrabiaj (najlepiej w malakserze lub za pomocą siekacza do kruchego), aż zaczną się łączyć w okruszki. Zacznij dodawać wodę łyżka po łyżce, aż ciasto połączy się w całość. Jeśli pracujesz nad ciastem ręcznie, staraj się robić to jak najszybciej, by go zbytnio nie ogrzać.
Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj kulę. Jedną odłóż, a drugą wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30cm. Pomagając sobie wałkiem przenieś ciasto do formy i wyłóż ją dokładnie, zostawiając ok. 1cm zwisającego luźno.
Rozwałkuj drugą część ciasta na grubość 3mm. Wytnij 11 pasów o szerokości mniej więcej 1cm.
Wyłóż nadzienie do formy i rozłóż na nim pozostałe 25g masła pociętego na kawałki.
Udekoruj pie pasami ciasta, przeplatając je. Odetnij wystające końce tak, by zrównać je z wystającym z formy ciastem. Ściskaj ciasto i ułożone na wierzchu pasy razem, starając się uformować coś w rodzaju falbanki na brzegu.
Gotowy pie wstaw na 15min do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C.
Piecz ciasto przez 30min. W razie potrzeby przykryj brzegi folią aluminiowy, by się nie przypaliły.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/03/22/cherry-pie-ciasto-z-wisniowym-nadzieniem