Wykonanie
Pyszne, lekko chrupiące, szybkie, tanie, pachnące, sycące…nie wiem, jak jeszcze zachwalać te
ziemniaki:) Pomijając pieczenie, przygotowanie ich zajmuje jakieś 10 minut i co najważniejsze, nie trzeba obierać! Nie cierpię obierania
ziemniaków, a tutaj wystarczy je tylko porządnie wyszorować i gotowe. Należy jedynie zwrócić uwagę na to, żeby
ziemniaki nie były zbyt duże i w miarę możliwości, równych rozmiarów. Będziemy wtedy
mieć pewność, że upieką się równomiernie. W czasie pieczenia wydziela się tak fantastyczny zapach, że ciężko wytrzymać bez zaglądania do piekarnika. Mogą być dodatkiem do
mięsa czy
sadzonego jajka albo stanowić główne danie obiadowe, wtedy można podawać je np. z
kefirem lub jakimś dobrym sosem.Co nam będzie potrzebne:-
ziemniaki (tyle, ile chcemy ich zjeść, ale umówmy się, że na potrzeby tego przepisu bierzemy 1 kg)-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka mielona,
papryka ostra mielona,
chilli,
tymianek, ewentualnie
zioła prowansalskie- 1-2 łyżki stołowe
oleju-
bułka tarta do posypania
ziemniaków- papier do pieczenia do wyłożenia blachyPrzygotowanie:Zanim zaczniemy robić cokolwiek włączamy piekarnik, nastawiamy temperaturę na ok. 200ºC
Ziemniaki porządnie szorujemy pod zimną
wodą, najlepiej szczoteczką. Nie obieramy ze skórki. Odkładamy na sitko, albo ręcznik papierowy, żeby obciekły.Kroimy
ziemniaki w łódeczki, tak jak pokazane na zdjęciu. Najpierw kroimy
ziemniaka wzdłuż na 2 połowy. Następnie każdą połówkę znowu na połowę. Jeśli
ziemniaki są duże, można jeszcze raz przekroić każdą ćwiartkę.Pokrojone
ziemniaki wkładamy do większego naczynia np. miski. Dodajemy
olej i
przyprawy. Ja lubię pikantne i mocno przyprawione potrawy, więc śmiało
mogę powiedzieć, że na taką ilość
ziemniaków daję po małej łyżeczce
papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki
pieprzu i
chilli i około łyżeczki
soli (UWAGA! To jest opcja mocno pikantna. Tym z Was o delikatniejszych podniebieniach polecam zmniejszenie ilości
chilli,
pieprzu i
ostrej papryki przynajmniej o połowę). Po 1 łyżce stołowej
ziół (
zioła najpierw wysypuję na dłoń i rozcieram, wtedy wydobywa się z nich cały aromat i to dzięki nim te
ziemniaki tak super pachną).Mieszamy wszystko razem aż
przyprawy równo pokryją
ziemniaki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, żeby
ziemniaki były równomiernie rozłożone na całej blasze. Na samym końcu posypujemy rozłożone
ziemniaki bułką tartą. Dzięki temu
ziemniaki będą lekko chrupiące i ładnie zbrązowieją.Wkładamy
ziemniaki do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200ºC przez ok. 20 min. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości
ziemniaków, warto więc od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika, czy
ziemniaki się nie przypalają. Kiedy już zrobią się ładnie brązowe najlepiej po prostu nabić jednego na widelec i spróbować czy jest już wystarczająco miękki.
Ziemniaki super smakują np. z
sosem pomidorowo-
jogurtowym – przepis wkrótce;)Smacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments