Wykonanie
Dziś zostawiam Wam przepis na pyszną tartę warzywną, której wyśmienity smak jest dowodem na to, że smaczne danie obiadowe niekoniecznie musi być daniem mięsnym. Mąż i synek byli zachwyceni, ale oni są raczej z tych, którzy za warzywami przepadają. Kiedyś przy okazji tarty z
brokułami, na którą przepis znajdziecie tutaj, napomknęłam, że do farszu można dodać niemal wszystko, co mamy pod ręką. Nadwyżka
cukinii skłoniła mnie do wykorzystania jej w tym daniu,
bakłażan smętnie leżał w koszu z warzywami, podobnie jak dwa małe
patisony, którym udało się urosnąć w moim ogródku...i tak powstał nowy pomysł na obiad...

Ciasto:1 1/2 szklanki
mąki120 g
masła1
żółtko1/2 łyżeczki
soli30 ml
wodyFarsz:1 mały
bakłażan1 mała
cukinia2
patisony2 małe
czerwone cebuleSos:3
jajka +1
białko2 łyżki
śmietany 18% lub
jogurtu greckiego1 szczypta
gałki muszkatołowej2/3 łyżeczki
soli2 ząbki
czosnkuświeżo zmielony
czarny pieprzszczypta
płatków chili1 łyżeczka suszonego
tymianku3 łyżki
startego sera pecorino3 łyżki
startego sera gouda

Mąkę siekamy z
masłem, dodajemy
żółtko,
sól oraz
wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chowamy na ok. 30 min. do zamrażalki (lub na 1 godzinę do lodówki).
Cukinię bakłażana i
cebulę kroimy na plasterki.
Cukinię i
bakłażana solimy i odstawiamy, aby puściły sok.
Patisona obieramy i kroimy na plasterki.
Cukinię i
bakłażana osuszamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki sosu roztrzepujemy i dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, przyprawiamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z zamrażalki i wałkujemy. Rozwałkowanym
ciastem wyklejamy formę do tarty, a spód nakłuwamy widelcem. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Na podpieczonym spodzie układamy warzywa i polewamy je sosem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!