Wykonanie
Ufff...strasznie długa nazwa ale nic bardziej kreatywnego i krótkiego nie przyszło mi do głowy:) Nie przepadam za
botwinką.. Zupa botwinkowa to zupełnie nie moje klimaty. Ale dostałam tonę
botwinki z działki od teścia bo mój syn ją uwielbia. Ale nawet On nie jest w stanie zjeść tyle:) Pomyślałam, że potraktuję ją jak
szpinak i wyszło całkiem ciekawie. Jak
pisałam już kiedyś na szybkie spotkania ze znajomi wolę przygotować równie szybkie przekąski (no chyba, że mam specjalne zamówienie). Dziś naleśniki w dwóch wersjach. Na obu znalazł się
twarożek ale w różnych wersjach. I na jednej
botwinka a na drugiej wędzony
karmazyn (którego mam z Gdańska). Baardzo smacznie i ciekawie. Placki można spokojnie zjeść również na słodko.
Składniki:Na placki:200 g ugotowanej
kaszy jaglanejok 400 ml
mleka100 g
mąki pszennejok 100 g
mąki żytniej (może być gryczana, chlebowa lub inna)2
jajkaszczypta
soliI- wersja150 g
twarogugarść
orzechów nerkowca (lub innych)
sólpieprzgarść
botwinkigałka muszkatołowa2 łyżki
śmietanymasłoII- wersja150 g
twarogusólpieprzwędzony
karmazyn (lub inna
wędzona ryba)Wykonanie:Ugotowaną
kaszę zmiksuj z
mlekiem. Dodaj
jajko, obie
mąki i
sól. W zależności od konsystencji ciasta dodaj więcej
mąki lub
mleka. Ciasto nie powinno być zbyt płynne. Nie może rozlewać się podczas pieczenia.
Orzechy posiekaj. Dodaj je do
twarogu przypraw i odstaw.
Botwinkę porwij na mniejsze kawałki. Wrzuć ją na patelnię i podsmaż na odrobinie
masła. Przypraw dodaj
śmietanę i wymieszaj.W wersji drugiej przypraw
twaróg i porozdzielaj kawałki
ryby na mniejsze.Na placuszkach układaj
twarożek oraz
botwinkę lub
rybę.Smacznego!