ßßß Cookit - przepis na Glazurowane młode marchewki

Glazurowane młode marchewki

nazwa

Wykonanie

01 lip
Składniki:
1 kg młodych marchewek
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 szklanka wody
0,5 szklanki soku pomarańczowego
sól, pieprz, chili
świeży tymianek
4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania :
Marchewki dokładnie czyścimy, można je oskrobać ale ja młode tylko dokładnie szoruje szczoteczką. Na klarowanym maśle podsmażamy marchewki, gdy się przyrumienią podlewamy wodą i sokiem, dodajemy miód, sól, pieprz i chili. Smażymy tak ok 7 minut aż będą miękkie takie jak najbardziej lubimy, w razie potrzeby podlewamy większą ilością wody – zależy to oczywiście od wielkości marchewek im większe tym dłużej muszą się dusić. Ja na koniec przekładam je do naczynia żaroodpornego, dodaję tymianek i czosnek i wsadzam na ok 5 minut do rozgrzanego do 150 stopni piecyka. Takie marchewki to świetny dodatek do letniego obiadu.
Smacznego
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://appetiteforlife.blog.pl/2014/07/01/glazurowane-mlode-marchewki