Wykonanie
01 lip
Składniki:1 kg
młodych marchewek2 łyżki
masła2 łyżki
miodu1 szklanka
wody0,5 szklanki
soku pomarańczowegosól,
pieprz,
chiliświeży
tymianek4 ząbki
czosnkuSposób przygotowania :
Marchewki dokładnie czyścimy, można je oskrobać ale ja
młode tylko dokładnie szoruje szczoteczką. Na klarowanym
maśle podsmażamy
marchewki, gdy się przyrumienią podlewamy
wodą i
sokiem, dodajemy
miód,
sól,
pieprz i
chili. Smażymy tak ok 7 minut aż będą miękkie takie jak najbardziej lubimy, w razie potrzeby podlewamy większą ilością
wody – zależy to oczywiście od wielkości
marchewek im większe tym dłużej muszą się dusić. Ja na koniec przekładam je do naczynia żaroodpornego, dodaję
tymianek i
czosnek i wsadzam na ok 5 minut do rozgrzanego do 150 stopni piecyka. Takie
marchewki to świetny dodatek do letniego obiadu.SmacznegoBrak powiązanych wpisów.