ßßß
Składniki:1 kg młodych marchewek2 łyżki masła2 łyżki miodu1 szklanka wody0,5 szklanki soku pomarańczowegosól, pieprz, chiliświeży tymianek4 ząbki czosnkuSposób przygotowania :Marchewki dokładnie czyścimy, można je oskrobać ale ja młode tylko dokładnie szoruje szczoteczką. Na klarowanym maśle podsmażamy marchewki, gdy się przyrumienią podlewamy wodą i sokiem, dodajemy miód, sól, pieprz i chili. Smażymy tak ok 7 minut aż będą miękkie takie jak najbardziej lubimy, w razie potrzeby podlewamy większą ilością wody – zależy to oczywiście od wielkości marchewek im większe tym dłużej muszą się dusić. Ja na koniec przekładam je do naczynia żaroodpornego, dodaję tymianek i czosnek i wsadzam na ok 5 minut do rozgrzanego do 150 stopni piecyka. Takie marchewki to świetny dodatek do letniego obiadu.SmacznegoBrak powiązanych wpisów.