ßßß Cookit - przepis na OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ

nazwa

Wykonanie

Ostatni dzwonek na przetwory z ogórków.
Ogórki kanapkowe są przepyszne!
Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie.
Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki,
po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść.
Składniki:
4 kg. ogórków
9 szklanek wody
1 szklanka soli
gorczyca
kolendra
ziele angielskie
Składniki na słodko octową zalewę:
4 szklanki octu 10%
4 szklanki wody
6 szklanek cukru
1 łyżka kurkumy
Ogórki umyłam.
Pokroiłam je w podłużne plastry.
Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli.
Przestudziłam.
Zalałam mieszanką ogórki.
Odstawiłam na około 3 godziny.
Po trzech godzinach odlałam sok który puściły.
Do wyparzonych słoików wkładałam plastry ogórków.
Im ciaśniej tym lepiej.
Do każdego słoika wsypałam po parę ziarenek ziela angielskiego,
po pół łyżeczki kolendry i gorczycy.
Do garnka wlałam składniki do zalewy.
Wodę, ocet i cukier.
Wsypałam łyżkę kurkumy.
Zagotowałam.
Gorącą marynatą zalewałam ogórki i zakręcałam słoiki.
Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut.
Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Smacznego!
Polecam inne przetwory z ogórków:
SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI
SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2015/09/ogorki-kanapkowe-w-sodko-octowej.html