Ostatni dzwonek na przetwory z ogórków.Ogórki kanapkowe są przepyszne!Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie.Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki,po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść.Składniki:4 kg. ogórków9 szklanek wody1 szklanka soligorczycakolendraziele angielskieSkładniki na słodko octową zalewę:4 szklanki octu 10%4 szklanki wody6 szklanek cukru1 łyżka kurkumyOgórki umyłam.Pokroiłam je w podłużne plastry.Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli.Przestudziłam.Zalałam mieszanką ogórki.Odstawiłam na około 3 godziny.Po trzech godzinach odlałam sok który puściły.Do wyparzonych słoików wkładałam plastry ogórków.Im ciaśniej tym lepiej.Do każdego słoika wsypałam po parę ziarenek ziela angielskiego,po pół łyżeczki kolendry i gorczycy.Do garnka wlałam składniki do zalewy.Wodę, ocet i cukier.Wsypałam łyżkę kurkumy.Zagotowałam.Gorącą marynatą zalewałam ogórki i zakręcałam słoiki.Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut.Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor.Odstawiłam do ostygnięcia.Smacznego!Polecam inne przetwory z ogórków:SAŁATKA Z OGÓRKÓWMARCHEWKI I CEBULISAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW