Wykonanie
No, aż tak bardzo na gorąco nie jest, bo zrobiłam ją z surowego
mleka migdałowego (z przepisu na
mleko orzechowe), którego nie należy podgrzewać powyżej temperatury 40 stopni, by nie zabić cennych składników znajdujących się w nim. Oprócz tego użyłam ekologicznego
kakao, które nie zawiera pestycydów - jest o wiele zdrowsze od standardowego (do produkcji
kakao używa się niestety bardzo dużo szkodliwych substancji) i zawiera bardzo dobrze przyswajalny magnez. Szczypta przypraw i
czekolada gotowa... Mmmmm.... pycha!Składniki (na 1 porcję):1 szkl
mleka roślinnego (użyłam domowego
migdałowego) lub
wody1 kopiasta łyżeczka ekologicznego
kakao (użyłam raw)1 płaska łyżeczka
syropu z agawypo szczypcie
cynamonu,
imbiru,
anyżu,
soliMleko podgrzałam w garnku (ale tylko mniej więcej do temperatury 40 stopni). Odstawiłam z gazu, następnie dodałam pozostałe składniki. Wymieszałam i przelałam do filiżanek.Można jeszcze dodać odrobinę
wanilii, o której tym razem zapomniałam, ale na pewno poprawi smak
czekolady!