ßßß Cookit - przepis na Pyszna i zdrowa czekolada na gorąco. Źródło magnezu!

Pyszna i zdrowa czekolada na gorąco. Źródło magnezu!

nazwa

Wykonanie

No, aż tak bardzo na gorąco nie jest, bo zrobiłam ją z surowego mleka migdałowego (z przepisu na mleko orzechowe), którego nie należy podgrzewać powyżej temperatury 40 stopni, by nie zabić cennych składników znajdujących się w nim. Oprócz tego użyłam ekologicznego kakao, które nie zawiera pestycydów - jest o wiele zdrowsze od standardowego (do produkcji kakao używa się niestety bardzo dużo szkodliwych substancji) i zawiera bardzo dobrze przyswajalny magnez. Szczypta przypraw i czekolada gotowa... Mmmmm.... pycha!
Składniki (na 1 porcję):
1 szkl mleka roślinnego (użyłam domowego migdałowego) lub wody
1 kopiasta łyżeczka ekologicznego kakao (użyłam raw)
1 płaska łyżeczka syropu z agawy
po szczypcie cynamonu, imbiru, anyżu, soli
Mleko podgrzałam w garnku (ale tylko mniej więcej do temperatury 40 stopni). Odstawiłam z gazu, następnie dodałam pozostałe składniki. Wymieszałam i przelałam do filiżanek.
Można jeszcze dodać odrobinę wanilii, o której tym razem zapomniałam, ale na pewno poprawi smak czekolady!
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/01/pyszna-i-zdrowa-czekolada-na-goraco.html