ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 marca 2014 r. Ziemniaki dotarły do Europy w XVI wieku z ziem zamieszkanych przez Inków, jednak ich walory smakowe nie znalazły niestety wielu entuzjastów. Hiszpanie uznali je za praktycznie niejadalne. Francuzi doszukiwali się powiązania pomiędzy spożyciem ziemniaków, a występowaniem rozmaitych chorób, a Włosi traktowali jako rośliny ozdobne - wieludostojników papieskich, ziemniaczanymi kwiatami ozdabiało swoje szaty. Jan III Sobieski przywiózł ukochanej Marysieńce te kwiaty od Leopolda I - cesarza Austrii. Bardziej przychylnie na ziemniaki spoglądali Anglicy w drugiej połowie XVI wieku, kiedy ojczyznę Szekspira dotknęła klęska głodu, a bulwy ziemniaczane niejednemu uratowały wtedy życie. Warzywo to stopniowo zaczęło zdobywać sobie sympatyków. Zalety kulinarne ziemniaków tak naprawdę na szerszą skalę zaczęto doceniać dopiero na początku XVII wieku. Z czasem zdominowały wręcz europejską kuchnię. Bardzo cenię ziemniaki, jako dodatek do obiadu ze względu na ich wartości odżywcze ale również i smakowe. Lubię też eksperymentować i zmieniać sposób podania. Dlatego tym razem krótko je obgotowałam w wodzie, potem posypałam ulubionymi ziołami i przyprawami, skórką cytrynową, parmezanem i wstawiłam do piekarnika. Po upieczeniu przede wszystkim urzeka aromat, który roznosi się po całym domu, ale również wygląd, bo mają złocistą, piękną barwę i chrupiącą skórkę. A smak sami musicie ocenić, dla mnie bomba! Atutem jest również kaloryczność;-) Podałam je z mielonymi klopsikami, z którymi świetnie się komponowały. Można je również zaserwować z rybą, czy na przykład z jajkiem sadzonym. Bardzo urzekł mnie ten przepis, bo jest tu czas na improwizację, dzięki której można stworzyć danie bardzo wyjątkowe, które konweniuje z naszymi gustami kulinarnymi.Ziemniaczki z pieca Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 marca .Rumiane ziemniaczki z pieca! Trudno oprzeć się ich chrupkiej konsystencji i niezwykłemu smakowi;-Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz.Liczba porcji: 3-4Składniki:Przepis zaadaptowany, nieznacznie zmieniony z "Kwestii Smaku".ziemniaki : 1 kgoliwa extra vergine : 4 łyżkisuszone oregano : 1 łyżeczkagałązka rozmarynu (listki): 1starta skórka z cytryny : 1 cytrynadrobno starty parmezan : około 1/2 szklankisól morska : do smakuświeżo zmielony pieprz : do smakupapryka słodka : 1/2 łyżeczkichili : 1/3 łyżeczkiPrzygotowanie:piekarnik nagrzewam do 220oCdno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm smaruję 1 łyżką oliwy extra vergineziemniaki obieram, kroję na około 2-3 cm kawałki, płuczę, wkładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę i doprowadzam do zagotowaniagotuję przez około 5 minut, następnie odcedzam, odparowuję i przekładam do blaszkiziemniaki posypuję suszonym oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, słodką papryką i chili pieprz cayenne, które zaostrza smak potrawy i dodaje trochę egzotyki, kropię resztą oliwy extra vergine i delikatnie mieszam dłońmiposypuję parmezan i jeszcze raz delikatnie mieszam tak, aby większość posypki znalazła się na ziemniakach
wstawiam do piekarnika i piekę przez około 35-45 minut (zależy od piekarnika, piekłam 30 minut), aż ziemniaki będą ładnie zrumienione w połowie pieczenia ziemniaczki przewracam na drugą stronę
Smacznego!