Wykonanie
Śledzie pod pierzynką to propozycja nie tylko dla wielbicieli ryb ale także dla tych, którzy za nimi nie przepadają.
Śledzie przykryte pierzynką z warzyw sprawiają, że
ryby w tym daniu stają się mało wyraziste i Ci, którzy nie są ich wielbicielami, będą mile zaskoczeni, że są one głównym składnikiem sałatki.Delikatne, puszyste, bardzo pyszne no i oczywiście zdrowe.
4 płaty
śledzi solonych a’la
matjas2 ugotowane średnie
buraczki czerwone2 – 3 ugotowane na twardo
jaja3 ugotowane
marchewki2 ugotowane
ziemniakicebulamlekoolejmajonezsólŚledzie opłukujemy w zimnej wodzie, zalewamy
mlekiem i pozostawiamy na 2 – 3 godziny.Po tym czasie
śledzie opłukujemy z
mleka, kroimy w średnią kostkę i zalewamy
olejem na pół godziny.Odcedzamy
śledzie z
oleju i mieszamy z pokrojoną w kostkę
cebulą – wykładamy na dno szklanego naczynia.
Śledzie smarujemy cienką warstwą
majonezu.
Ziemniaki ścieramy na tarce i rozkładamy równomiernie na
majonezie.Warstwę
ziemniaków solimy i smarujemy cienko
majonezem.
Buraczki ścieramy na tarce, rozkładamy warstwą, solimy i smarujemy
majonezem.Następnie ścieramy
marchewki, solimy, smarujemy
majonezem.Na wierzch ścieramy
jajka.Smacznego!!