Pasztet z drobiu jest dzięki swojej delikatności i bardzo małej zawartości tłuszczu może być doskonałym urozmaiceniem diety i z powodzeniem zastąpić wędliny dostępne w sklepach.Składniki:6 udek kurczaka;1 kg wątróbki drobiowej;1 mały seler;3-4 cebule;2 pietruszki;2-3 marchewki;4 jajka;mały słoiczek pomidorów suszonych;7-8 suszonych śliwek;przyprawy: Vegeta lub Kucharek, majeranek, pieprz, przyprawa do zup w płynie (np. Winiary)Wykonanie:Mięso gotujemy do miękkości z przyprawą Vegeta i warzywami. Odcedzamy, trochę wywaru pozostawiamy do pasztetu. W osobnym garnku zalewamy wątróbki gorącą wodą i gotujemy 3-5 minut. Obgotowane wątróbki wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do wystygnięcia.Ostudzone, pozbawione kości i skórek mięso oraz wątróbki mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa używając sitka o drobnych oczkach. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i śliwki oraz przyprawiamy do smaku. Masę starannie wyrabiamy ręką, dodając 1 szklankę wywaru z mięsa oraz oddzielone od białekżółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając.Gotowy pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej blachy keksówki.Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 – 200 0 C.Smacznego!