ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Zimą dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego. Fasolka po bretońsku na pewno zalicza się do tych dań. To klasyka kuchni polskiej.
Składniki
40 dag fasoli
30 dag boczku
30 dag kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
przecier pomidorowy lub koncentrat
przyprawy: majeranek, pieprz, papryka, sól, gotowa mieszanka przypraw do fasoli
Wykonanie:
Fasolę namaczamy dzień wcześniej w wodzie aby zmiękła. Zmiękczoną fasolę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Boczek, kiełbasę, czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy i dodajemy do fasoli. Całość gotujemy około 2 godzin do miękkości fasoli. Jak fasola będzie odpowiednio miękka dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podawać z chlebkiem.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/fasolka-po-bretonsku