ßßß
Zimą dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego. Fasolka po bretońsku na pewno zalicza się do tych dań. To klasyka kuchni polskiej.Składniki40 dag fasoli30 dag boczku30 dag kiełbasy1 cebula2 ząbki czosnkuprzecier pomidorowy lub koncentratprzyprawy: majeranek, pieprz, papryka, sól, gotowa mieszanka przypraw do fasoliWykonanie:Fasolę namaczamy dzień wcześniej w wodzie aby zmiękła. Zmiękczoną fasolę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Boczek, kiełbasę, czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy i dodajemy do fasoli. Całość gotujemy około 2 godzin do miękkości fasoli. Jak fasola będzie odpowiednio miękka dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podawać z chlebkiem.