ßßß
Przepis na ten chlebek pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych czyli z Małej Cukierenki . Serdecznie polecam ten przepis. U mnie w wersji lekko zmodyfikowanej.Składniki:ciasto:300 g mąkipół szklanki miodupół szklanki cukru2 duże jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu3/4 szklanki puree z dyniaromat waniliowy1/4 szklanki oleju1/3 szklanki jogurtu0,5 szklanki rodzynekkruszonka1,4 szklanki rozdrobnionych migdałów1,5 łyżki masła1,5 łyżki cukru2 łyżki mąkipół łyżeczki cynamonuWykonanie:W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i rodzynkiW drugiej misce wymieszać: roztopiony miód, olej, jogurt, jajka, puree z dyni i aromat waniliowyPołączyć suche i mokre składniki i dobrze wymieszaćPrzygotować kruszonkę ugniatając mąkę, cukier, cynamon i migdałyCiasto przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch i posypać kruszonkąPiec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni