Wykonanie
Wiosna, zatem należy się pięknie pożegnać z atrybutami zimowej kuchni, do których można zaliczyć
orzechy i
cynamon. Zanim zasypią nas zewsząd kolorowe
owoce.Raczej symboliczne niż definitywne pożegnanie z
orzechami, ale jeśli chodzi o zimę- niech spieprza definitywnie.

(Baza)Muffiny :2 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu waniliowego1 szklanka
mleka80 g
oleju lub roztopionego
masła2
jajka1 szklanka posiekanych
orzechów włoskichKruszonka:60 g
masła100 g
mąki60 g
cukrucynamon- około 1 łyżeczkiMuffiny : W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy ze sobą zawartości obu misek i mieszamy łyżką- nieperfekcyjnie, grudki mile widziane. Na koniec dodajemy
orzechy, mieszamy.Kruszonka :
Masło roztopić.
Mąkę wymieszać z
cynamonem i
cukrem. Dodać
masło i mieszać formując palcami kruszonkę.
Ciastem wypełniamy formę/ blachę na muffiny wyłożoną papilotkami, do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy równomiernie kruszonką.Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.