Wykonanie
Majonez to chyba nasz ulubiony dodatek podczas świąt Wielkanocnych. Dodawany zarówno do tradycyjnych jaj Wielkanocnych, czy wszelkiej
maści sałatek, które umilają nam świąteczne śniadanie. Jednym słowem cała masa kalorii czeka na nas podczas świąt. Z drugiej strony mamy w końcu święta, więc może nie powinniśmy zwracać uwagi co jemy?Wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi pod warunkiem, że jest jedzone z umiarem. Jednak świadomość, że 5 łyżek
majonezu to 800 kcal, czyli prawie tyle samo co kotlet
schabowy z
ziemniakami i surówką zdecydowanie przytłacza! Zastanówmy się co bardziej zaspokoi nasz głód i przyniesie więcej wartości odżywczych,
majonez czy porządny obiad ? Odpowiedź jest chyba oczywista.
Dobra, dobra nie
będę Waszym świątecznym katem, ale natężenie reklam telewizyjnych promujących „najlepsze majonezy” na święta, w mega wielkich, promocyjnych opakowaniach dała mi do myślenia jak tu zredukować ilość spożywanego
majonezu podczas świąt. Wiadomo, że najwięcej zjadamy go w
sałatce warzywnej i z
jajkami, ale co to za święta bez „kaczego żerku” i jajek? Propozycję odchudzenia
jajek prezentowałam w poprzednim
poście, farsz jest na tyle kremowy, że spokojnie może zastąpić nam
majonez.Gorzej ma się sprawa z
sałatką warzywną, ale i tutaj znajdzie się jakiś sposób. Może w tym roku warto poeksperymentować i delikatnie zredukować ilość użytego w
sałatce majonezu, zawsze możemy go przecież rozrzedzić dodając tym samym 2-3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego . Smak pozostanie prawie nie naruszony, konsystencja nadal taka sama, a kaloryczność już sporo niższa, co Ty na to?Jeśli jednak nie zaliczasz się do zwolenników sałatki warzywnej, proponuję przygotować sałatki ze świeżych warzyw na bazie sosu
miodowo-
musztardowego, vinegrette lub
octu balsamicznego, tego typu sosy przyśpieszają metabolizm i pomagają spalać tkankę tłuszczową. Kolejną alternatywą dla
majonezu są domowe sosy, które możemy użyć do
jajek,
wędlin czy gotowanej,
białej kiełbasy. Zdecydowanym atutem takich
sosów, jest świadomość co wchodzi w skład naszych dipów. Najprostszą wersją takiego
sosu jest mieszanka
jogurtu naturalnego z ulubionymi
przyprawami lub świeżymi
ziołami. Aromatycznie, lekko i pysznie. Ostatnio przygotowując
jajka faszerowane z
łososiem zrobiłam także sos na bazie
serka homogenizowanego naturalnego, dodałam do tego
koperek i
jajko ugotowane. Po zblendowaniu otrzymałam dość gęstą masę, którą spokojnie można doprawić ulubionymi
przyprawami bądź zaostrzyć
chrzanem lub
musztardą. Oprócz farszu do
jajek może stanowić również domową wersję
majonezu light.Lekko, łato i przyjemnie a dzięki takim drobnym zabiegom nasze świąteczne potrawy będą choć odrobinę lżejsze, dzięki
czemu Wielkanoc nie wyjdzie nam
boczkami 😉Pozdrawiam serdecznieSmakUla.Podziel się...