ßßß
Składniki2 duże paczki krakersów (180g każda)1l. mleka1 szkl. mąki pszennej1 jajko + 1żółtko3/4 szkl. cukrucukier waniliowy2-3 łyżki cukru pudruduży budyń waniliowy lub śmietankowy0,5l śmietany 30%3 łyżeczki żelatyny1/3 szkl. wodypuszka mleka skondensowanego słodzonegoSposób PrzygotowaniaMleko w puszce włożyć do garnka zalać wodą, przykryć i gotować około 2,5 godziny, nie otwierać zaraz po ugotowaniu, odczekać jakieś pół godziny. 2 szkl. mleka zagotować z cukrem i c. waniliowym, w pozostałych 2szlk. dobrze rozmieszać budyń, mąkę, jajko i żółtko, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Ułożyć jedną warstwę krakersów na to wyłożyć wystudzony ale nie całkiem zimny budyń (ponieważ budyń jest dość gęsty należy wykładać letni) przykryć następną warstwą krakersów. Na krakersy wyłożyć wystudzoną masę krówkową, przykryć ostatnią warstwą krakersów. Śmietanę dobrze schłodzić, ubić dodając 2-3 łyżki cukru pudru, żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wystudzić, dodać do ubitej śmietany. Śmietanę wyłożyć na gotowy deser. Udekorować wiórkami czekoladowymi, prażonymi migdałami lud mielonymi orzechami.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab