ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Bardzo znana, często spotykana szarlotka :)
Składniki
8 jaj
8 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa z jabłek
1,5 kg kwaśnych jabłek
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka żelatyny
cukier do smaku
Masa śmietanowa
1/2 l. śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wrzącej wody
3-4 łyżki cukru pudru
łyżeczka wanilii
Do dekoracji
5 dkg. płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywno, ubijając porcjami dodawać cukier kryształ i cukier waniliowy, następnie dodać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, wylać na blachę o wymiarach 22/36 cm. piec około 30 minut w temp. 175 *C.
MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dusić pod przykryciem, do rozgotowanych jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt, schłodzić.
MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wyłożyć na biszkopt z jabłkami wyrównać i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/biszkopt-z-jablkami-i-bita-smietana