ßßß
Składniki8 jaj8 łyżek mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej8 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa z jabłek1,5 kg kwaśnych jabłek2 galaretki cytrynowe1 łyżeczka żelatynycukier do smakuMasa śmietanowa1/2 l. śmietany 30%4 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki wrzącej wody3-4 łyżki cukru pudrułyżeczka waniliiDo dekoracji5 dkg. płatków migdałowychSposób przygotowaniaBiałka ubić na sztywno, ubijając porcjami dodawać cukier kryształ i cukier waniliowy, następnie dodać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, wylać na blachę o wymiarach 22/36 cm. piec około 30 minut w temp. 175 *C.MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dusić pod przykryciem, do rozgotowanych jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt, schłodzić.MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wyłożyć na biszkopt z jabłkami wyrównać i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.