Wykonanie
Bardzo znana, często spotykana szarlotka :)

Składniki8 jaj8 łyżek
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanej8 łyżek
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa z
jabłek1,5 kg kwaśnych
jabłek2
galaretki cytrynowe1 łyżeczka
żelatynycukier do smakuMasa śmietanowa1/2 l.
śmietany 30%4 łyżeczki
żelatyny1/2 szklanki wrzącej
wody3-4 łyżki
cukru pudrułyżeczka
waniliiDo dekoracji5 dkg.
płatków migdałowychSposób przygotowania
Białka ubić na sztywno, ubijając porcjami dodawać
cukier kryształ i
cukier waniliowy, następnie dodać
żółtka.
Mąkę pszenną wymieszać z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, wylać na blachę o wymiarach 22/36 cm. piec około 30 minut w temp. 175 *C.MASA
JABŁKOWA :
Jabłka obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dusić pod przykryciem, do rozgotowanych
jabłek dodać
cukier, suche
galaretki i łyżeczkę
żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone
jabłka wyłożyć na
biszkopt, schłodzić.MASA ŚMIETANOWA :
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej
wody, przestudzić.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem i
wanilią, ubijając wlać rozpuszczoną
żelatynę.
Śmietanę wyłożyć na
biszkopt z
jabłkami wyrównać i posypać uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi.
