Wykonanie
Poezja smaku ,
ser z
gruszkami to to, czego chciałam skosztować już od dawna :) . Delikatność
sera i dodatek
śmietanki sprawia , żę każdy kęs rozpuszcza się w buzi niczym kremowa chmurka pozostawiając niezwykły smak
gruszki. Polecam wszystkim smakoszom łakoci :) Sporo pracy i cierpliwości wymaga , ale naprawdę warto :)Tortownica wymiary średnica 22 cmTemp. pieczenia 175 st.Czas pieczenia ok. 20 minut


Składniki :

2/3 szkl. zmielonych
migdałów1 łyżka grubo posiekanych
migdałów1/2 szkl.
cukru pudru + 1 łyżka2 i 1/2 łyżki
mąki3
jajka1/4 szkl.
brązowego cukru250 g
śmietany 30 %180 g
tłustego sera śmietankowego (zaw. tłuszczu ok. 24% - użyłam
serków Philadelphia)5 łyżek
cukru1,5 łyżeczki
żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta)1 puszka
gruszek w
syropie ( użyłam 4 świeże
gruszki)szczypta
solido dekoracji 3 kostki
czekolady deserowej
Krok po kroku - wykonanie
Jajka rozbijamy ,
białka oddzielamy od
żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy
brązowy cukier . Składniki ubijamy na sztywną piane.2/3 szkl. mielonych i 1 łyżkę posiekanych
migdałów mieszamy z 2 i 1/2 łyżki
mąki oraz 1/2 szkl.
cukru pudru. Składniki łączymy z wcześniej ubitą pianą z
białek i
brązowego cukru.Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 C. Pieczemy przez 15-20 minut.
Ser podgrzewamy w kąpieli
wodnej. Następnie wsypujemy 1 łyżkę
cukru pudru i podgrzewamy do powstania gładkiej masy, mieszamy.
Żółtka podgrzewamy w kąpieli
wodnej . 5 łyżek
cukru łączymy z 1 łyżką
wody, gotujemy ok. 30 sekund i wlewamy do
żółtek. Podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając.Masę odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę dodajemy do 3 łyżek
wody i czekamy aż napęcznieje. Następnie nad gotującą się
wodą mieszamy
żelatynę do całkowitego jej rozpuszczenia. Po czym łączymy ją z
serem i masą z
żółtek.Schłodzoną
śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy przygotowaną masę
serową. Mieszamy do połączenia się składników.
Gruszki myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na średnie kawałki. Pokrojone
gruszki dodajemy do kremu i mieszamy.Nadzienie wykładamy na ostudzone ciasto . Całość wstawiamy do lodówki na całą noc , by krem stężał.Do udekorowania można zetrzeć 3 kostki
czekolady deserowej.Smacznego