ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z kaszy jaglanej – pełne smaku i aromatu!

Kotleciki z kaszy jaglanej – pełne smaku i aromatu!

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na przepyszne kotleciki bezmięsne
Łatwe do przygotowania!
Potrzebujemy:
kasza jaglana: szklanka kaszy jaglanej – płuczemy na sitku pod bieżącą wodą – zalewamy 2 szklankami wody – solimy i dolewamy odrobinę oleju rzepakowego – gotujemy na wolnym ogniu około 20 min.
pół szklanki łuskanego słonecznika – podprażonego wcześniej na patelni
pół szklanki pestek dyni, również podprażonych
garść siemienia lnianego – nie jest to konieczny składnik
1 marchew
1 jabłko
cebula
2 zabki czosnku
2 jajka
5-6 łyżek oleju rzepakowego
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, curry
Ugotowaną kaszę jaglaną przesypujemy do dużej miski, dodajemy lekko zmielony słonecznik oraz pestki dyni. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę i startą marchew, nastepnie dodajemy do kaszy. Jabłko trzemy na papkę, mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy jajka, przeciśnięty czosnek, olej, przyprawy do smaku.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C
Formujemy kotleciki i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy około 11 minut z jednej i kolejne 11 minut z drugiej strony, gotowe!
Propozycja podania:
Smacznego
Inne dania:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/wytrawnie/kotleciki-z-kaszy-jaglanej-pelne-smaku-i-aromatu