Sezon szparagowy w pełni dlatego postanowiłam w tym roku wykorzystać go w na maksa. Prawie codziennie mamy do obiadku gotowane szparagi,ale jednak wszystkim potrzeba było odmiany. Dlatego gdy tylko zobaczyłam przepis Lawendowego Domu to wiedziałam ,że muszę zrobić tą tartę :)Przepis zmodyfikowałam tylko tyle,ze zamiast jogurtu greckiego dałam gniecione ziemniaczki ze śmietaną iu góry dałam troszkę żółtego sera.Wyszło pyszne i lekkie :)opakowanie ciasta francuskiegopęczek zielonych szparagówpomidor5 średnich ziemniakówkubeczek śmietanypieprz,sół,gałka muszkatołowatarty żółty ser lub parmezanObieramy i gotujemy do miękkości ziemniaki.Gnieciemy je ze śmietaną i przyprawami.Szparagi myjemy ,odcinamy zdrewniale lodygi ,gotujemy ok 3 min i wkładamy do zimnej wody. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Do formy lub na papier do pieczenia wykładamy ciasto francuskie zawijając brzegi. Do brzegow smarujemy masą ziemniaczaną i układamy szparagi i plasterki pomidora. Wkładamy do piekarnika.Pieczemy ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy serem. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na ok 3-5 min do lekkiego wystygnięcia.Smacznego!