Wykonanie
Święta tuż, tuż.
Pora zabrać się za pieczenie
ciasteczek. Przepis na pyszne pierniczki dostałam od mojej koleżanki Wandy. Zachęcam do wypróbowania przepisu.Składniki:2 szklanki
maki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
przyprawy do piernika1
jajko3 łyżki
miodu1/2 kostki
margarynyszczypta
soli1 łyżka
cukruWykonanie:

Rozpuścić w rondlu
margarynę,
miód,
przyprawę do piernika,
cukier.Mieszać i nie dopuścić by składniki się zagotowały.Przestudzić.Wbić
jajko.Wymieszać.Wsypać
mąkę ,
sodę i dodać odrobinę
soli.Dokładnie wyrobić ręką.Rozwałkować na cienki placek.Foremkami wykrawać pierniczki.Ułożyć na blaszce.Piec krótko ok 10-15 minut w temp ok. 180 st. C.Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować.
Lukier : szklanka
cukru pudru, sok z połowy
cytryny,
białko.Ubić
białko z
cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać
sok z cytryny (można posypać dekoracyjnymi wiórkami).Pierniki przechowywać w zamkniętym pudełku.