ßßß
składniki na około 25 sztuk:200 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g masła50 g brązowego cukru150 g rodzynek100 g czekolady gorzkiej startej na tarce1 jajko L3 łyżki mlekaDo miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Zimne masło pokrojone na kawałki dodajemy do mąki i rozcieramy palcami na okruszki. Wsypujemy cukier, rodzynki, startą czekoladę, mieszamy. Dodajemy jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki mocno spłaszczamy dłonią. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w puszce.Sprawdź te przepisy :Tuńczykowe ciasteczka dla kota.Cynamonowe ciastka maślane.Holenderskie pierniczki Kruidnoten.