ßßß
Ostatnio ulubione ciasteczka moich dzieci, znikają tak szybko, aż miło! (ciasteczka, nie dzieci ;-). Cenię je za łatwość i ekspresowość wykonania, jak również dodatek mąki żytniej. Dziewczyny same przekładają je ulubioną konfiturą, a ponieważ mąka żytnia smakuje lekko orzechowo, świetnie smakują również z masłem czekoladowym lub orzechowym :-).Składniki na około 20 pojedynczych ciastek:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g masła, zimnego70 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru1 jajkoDo przełożenia:ulubiona konfituraWszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do momentu otrzymiania gładkiej kuli ciasta.Z ciasta formować małe kulki (wielkość pomiędzy orzechem laskowym a włoskim), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Widelcem spłaszczać, tworząc na ciasteczkach wzorek.Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do złotego koloru ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.Ciastka przekładać ulubioną konfiturą, podawać ze szklanką mleka.Smacznego :-).