Wykonanie
Ostatnio ulubione
ciasteczka moich dzieci, znikają tak szybko, aż miło! (
ciasteczka, nie dzieci ;-). Cenię je za łatwość i ekspresowość wykonania, jak również dodatek
mąki żytniej. Dziewczyny same przekładają je ulubioną
konfiturą, a ponieważ
mąka żytnia smakuje lekko
orzechowo, świetnie smakują również z
masłem czekoladowym lub
orzechowym :-).Składniki na około 20 pojedynczych
ciastek:160 g
mąki żytniej jasnej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
masła, zimnego70 g jasnego lub ciemnego
brązowego cukru1
jajkoDo przełożenia:ulubiona
konfituraWszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do momentu otrzymiania gładkiej kuli ciasta.Z ciasta formować małe kulki (wielkość pomiędzy
orzechem laskowym a włoskim), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Widelcem spłaszczać, tworząc na ciasteczkach wzorek.Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do złotego koloru
ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ciastka przekładać ulubioną
konfiturą, podawać ze szklanką
mleka.Smacznego :-).