ßßß
składniki na około 40 sztuk:3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich100 g czekolady mlecznej1 czubata łyżka kakao2 łyżki miękkiego masła1/2 szklanki oleju rzepakowego1 i 1/2 szklanki cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliNa parze rozpuszczamy czekoladę. Oddzielamy żółtka jajek od białek. W jednej misce ubijamy pianę z białek. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem i z masłem, dodajemy olej, ostudzoną czekoladę i mieszamy, delikatnie łączymy z pianą ubitą z białek. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao , wsypujemy do miski z czekoladą. Dodajemy płatki owsiane i orzechy włoskie, mieszamy. Ciasteczka kładziemy łyżką ( możemy je też formować wilgotnymi dłońmi na płaskie krążki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.Sprawdź te przepisy :Czekoladowe ciasto z gruszkami.Ciasteczka na winie.Twarogowe ciasteczka z truskawkami.