ßßß Cookit - przepis na Mazurek różany z mascarpone.

Mazurek różany z mascarpone.

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 21 kwietnia 2014, autor: Marta
Przed świętami było tyle przygotowań, że nie zdążyłam wstawić wszystkich przepisów. Dzisiaj nadrabiam mazurkiem na kruchym, delikatnym spodzie
Mazurek jest tradycyjnym ciastem wielkanocnym, jednak u mnie w rodzinnym domu nigdy nie był pieczony. Postanowiłam to zmienić.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj
spód:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
150 g zimnego masła
1 jajko
Mąki łączymy w misce i przesiewamy, dodajemy pokrojone masło. Zagniatamy palcami aż zrobi się drobna kruszonka. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formułujemy z niego kulę. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 20×30 cm (może być ciut większy). Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 45 minut.
Spód możemy upiec wcześniej a dopiero przed podaniem posmarować kremem.
krem:
250 g serka mascarpone
200 g marmolady z dzikiej róży
100 g prażonych płatków migdałowych do posypania mazurka
Serek mieszamy dokładnie z marmoladą. Wykładamy na wystudzony spód i posypujemy płatkami migdałów.
Przepis ten bierze udział w „Wyzwanie specjalne- Wielkanocne przysmaki” w Szufladzie
Sprawdź te przepisy :
Czekoladowy deser z mascarpone a’la Tiramisu.
Jabłka, cynamon i bakalie, czyli Placek Włoski.
Jajka w płaszczyku – jajka po szkocku.
Sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/04/21/mazurek-rozany-z-mascarpone