Wykonanie
Opublikowano 21 kwietnia 2014, autor:
MartaPrzed świętami było tyle przygotowań, że nie zdążyłam wstawić wszystkich przepisów. Dzisiaj nadrabiam mazurkiem na kruchym, delikatnym spodzieMazurek jest tradycyjnym
ciastem wielkanocnym, jednak u mnie w rodzinnym domu nigdy nie był pieczony. Postanowiłam to zmienić.Oryginalny przepis znajdziecie tutaj

spód:170 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru pudru150 g zimnego
masła1
jajkoMąki łączymy w misce i przesiewamy, dodajemy pokrojone
masło. Zagniatamy palcami aż
zrobi się drobna kruszonka. Dodajemy
jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formułujemy z niego kulę. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 20×30 cm (może być ciut większy). Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 45 minut.Spód możemy upiec wcześniej a dopiero przed podaniem posmarować kremem.krem:250 g
serka mascarpone200 g
marmolady z dzikiej róży100 g prażonych
płatków migdałowych do posypania mazurka
Serek mieszamy dokładnie z
marmoladą. Wykładamy na wystudzony spód i posypujemy
płatkami migdałów.Przepis ten bierze udział w „Wyzwanie specjalne- Wielkanocne przysmaki” w Szufladzie

Sprawdź te przepisy :
Czekoladowy deser z
mascarpone a’la Tiramisu.
Jabłka,
cynamon i
bakalie, czyli Placek Włoski.
Jajka w płaszczyku –
jajka po szkocku.Sernik na
ciasteczkowo-
orzechowym spodzie.