ßßß
spód:170 g mąki pszennej80 g mąki ziemniaczanej50 g cukru pudru150 g zimnego masła1 jajkoMąki łączymy w misce i przesiewamy, dodajemy pokrojone masło. Zagniatamy palcami aż zrobi się drobna kruszonka. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formułujemy z niego kulę. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 20×30 cm (może być ciut większy). Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 45 minut.Spód możemy upiec wcześniej a dopiero przed podaniem posmarować kremem.krem:250 g serka mascarpone200 g marmolady z dzikiej róży100 g prażonych płatków migdałowych do posypania mazurkaSerek mieszamy dokładnie z marmoladą. Wykładamy na wystudzony spód i posypujemy płatkami migdałów.Przepis ten bierze udział w „Wyzwanie specjalne- Wielkanocne przysmaki” w Szufladzie
Sprawdź te przepisy :Czekoladowy deser z mascarpone a’la Tiramisu.Jabłka, cynamon i bakalie, czyli Placek Włoski.Jajka w płaszczyku – jajka po szkocku.Sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.