Wykonanie
Jest to jedna z moich ulubionych zup i robię ją dosyć często. Można ją podawać w tradycyjnej formie ( tak jak u mnie na zdjęciu) lub zabielić i zmiksowac na krem, wtedy podajemy z grzankami posypanymi
serem. Zeby osiągnąć pożądany smak trzeba w odpowiedni sposób skarmelizować
cebulę, zajmuje to wiecej czasu ale dla takiego efektu warto dłużej poczekaćSkładniki :
bulion (najlepiej drobiowo- warzywny) – 5l5 dużych
cebulmasło – 1 łyżka
wino białe wytrawne – pół szklanki
tymianekpieprzsólgrzanki z
białego pieczywa z
serem żółtymPrzygotowanie :Przygotoać wczesniej zrobiony
bulion z kurczaka z warzywami, odcedzić.
Cebule pokroić na pół i następnie w plasterki ( średniej grubości). Na patelni rozgrzać na małym ogniu
masło i zeszklić
cebule tak , aby tylko trochę zmiękła. Dolać
wino , chwilę odparować i zamknąć pokrywę patelni. Dusić 10 -15 minut pod przykryciem. Zwiększyć moc kuchenki, posypać rozmiękniętą
cebulę łyżeczką
cukru i smażyć kolejne 10-15 minut do uzyskania brązowo-złotego koloru. Dodajemy
cebulę i
tymianek do
bulionu, doprawiamy
solą pieprzem i gotujemy ok. 15 minut ( zagęszczamy 2 łyżeczkami
mąki ziemniaczanej rozpuszczonymi w zimnej wodzie jeśli jest taka potrzeba). Podajemy z grzanką ułożoną na zupie.
Powiązane wpisy:Gulasz z
kurczakiem i warzywami na
makaronie pełnoziarnistymPaella z
kurczakiem i warzywami
Makaron a’la carbonaraPierogi z
białym serem,
kaszą gryczaną i
miętą