ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Własnie wróciłam z Pragi, gdzie w przeciągu 3 dni zjadłam aż 5 zup (co jak na mnie jest dość dużym osiągnięciem bo nie jadam ich raczej na co dzień ). Przez cały wyjazd polowałam na cebulową, właśnie taką jak na zdjęciu powyżej. Gęstą, zielonkawą z ziołami, serem i grzanką. Zamiast tego za każdym razem jak zamawiałam cebulową dostawałam różne (choć również b smaczne) wariacje jak zupa cebulowo-gulaszowa albo coś co wyglądało jak rosół z pokrojoną w kostkę cebulą. No więc po powrocie do domu postanowiłam zmontować sobie własnie taką zupę na jaką miałam ochotę!
Składniki:
10 średniej wielkości cebul
50 g masła
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki tymianku ( używałam suszonego, ale lepszy pewnie byłby świeży)
2 łyżeczki soli
500 ml bulionu
50 ml białego porto
1 łyżka octu jabłkowego
świeżo mielony pieprz
białe pieczywo., ser żółty
Przygotowanie:
1) Cebulę kroimy najpierw na pół a potem w piórka
2) W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i bardzo długo dusimy, aż będzie zupełnie miękka
3) Dodajemy tymianek, sól, pieprz, czosnek i porto, ocet dusimy dalej
4) Wlewamy bulion, gotujemy
5) Podajemy z grzanką i posypane serem ( ja zapiekłam grzanki oddzielnie, żeby było szybciej, ale można też zapiec wszystko razem pod serem w piekarniku)
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2013/09/zupa-cebulowa.html