ßßß Cookit - przepis na Rolada o smaku cappuccino z bananami

Rolada o smaku cappuccino z bananami

nazwa

Wykonanie

Składniki na 12 porcji: 150 g mąki, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 g kakao, 4 łyżki wody sodowej, 150 g drobnego cukru, 8 płatów żelatyny, 750 ml śmietany kremówki, 3 banany, 60 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, sok z cytryny, 3 łyżki cappuccino w proszku, wiórki czekoladowe
1. Żółtka oddzielić od białek. Białka wymieszać z wodą sodową, ubijać, stopniowo dodawać cukier. Pianę z białek ostrożnie połączyć najpierw z żółtkami, potem z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.
2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrożnie wlać ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 12 minut. Jeszcze gorące ciasto oprószyć cukrem pudrem, ostrożnie wyjąć i przełożyć na ściereczkę. Zdjąć papier do pieczenia. Ciasto ze ściereczką zwinąć w rulon.
3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Poczekać, aż nasiąknie. Ubić na sztywno 700 ml śmietany kremówki z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i cappuccino w proszku. Pozostałą śmietanę podgrzać. Do śmietany dołożyć nasączoną i odciśniętą żelatynę, poczekać, aż się rozpuści. Wtedy wmieszać do ubitej śmietany.
4. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny. Ciasto ostrożnie rozwinąć ze ściereczki. Rozsmarować na nim 2/3 kremu. Pośrodku rozłożyć banany. Ciasto zwinąć w rulon, owinąć folią aluminiową, wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem roladę posmarować pozostałym kremem i posypać wiórkami czekoladowymi.
Powiązane wpisy:
Rolada Czekoladowa
Domowe lody czekoladowe
Kostka Alpejska
Bananowe Pancakes
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/21/rolada-o-smaku-cappuccino-z-bananami