Wykonanie
Składniki na 12 porcji: 150 g
mąki, 4
jajka, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 20 g
kakao, 4 łyżki
wody sodowej, 150 g drobnego
cukru, 8 płatów
żelatyny, 750 ml
śmietany kremówki, 3
banany, 60 g
cukru pudru, 1
cukier wanilinowy,
sok z cytryny, 3 łyżki
cappuccino w proszku, wiórki
czekoladowe1.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka wymieszać z
wodą sodową, ubijać, stopniowo dodawać
cukier. Pianę z
białek ostrożnie połączyć najpierw z
żółtkami,
potem z
mąką przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia i
kakao.2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrożnie wlać ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 12 minut. Jeszcze gorące ciasto oprószyć
cukrem pudrem, ostrożnie wyjąć i przełożyć na ściereczkę. Zdjąć papier do pieczenia. Ciasto ze ściereczką zwinąć w rulon.3.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody. Poczekać, aż nasiąknie. Ubić na sztywno 700 ml
śmietany kremówki z
cukrem pudrem,
cukrem wanilinowym i
cappuccino w proszku. Pozostałą
śmietanę podgrzać. Do
śmietany dołożyć nasączoną i odciśniętą
żelatynę, poczekać, aż się rozpuści. Wtedy wmieszać do ubitej
śmietany.4.
Banany obrać, skropić
sokiem z cytryny. Ciasto ostrożnie rozwinąć ze ściereczki. Rozsmarować na nim 2/3 kremu. Pośrodku rozłożyć
banany. Ciasto zwinąć w rulon, owinąć folią aluminiową, wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem roladę posmarować pozostałym kremem i posypać wiórkami czekoladowymi.Powiązane wpisy:Rolada CzekoladowaDomowe
lody czekoladoweKostka Alpejska
Bananowe Pancakes