ßßß Cookit - przepis na Rafaello-Wielka bomba kaloryczna,ale na prawdę WARTO..

Rafaello-Wielka bomba kaloryczna,ale na prawdę WARTO..

Wykonanie

Składniki :
Na biszkopt:
5 jaj
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na pierwszy krem
3 budynie śmietanowe lub kokosowe bez cukru (ale nie słodkie chwile na kubek, tylko takie standardowe na 0,5 l mleka)
1 l mleka
4 łyżki cukru pudru
1 kostka margaryny (np. Kasia)
Na drugi krem:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
10 dkg wiórków kokosowych
Przygotowanie :
Zaczynamy od zrobienia biszkoptu.
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na białą pianę. Dodajemy żółtka. Ubijamy dalej. Sypkie składniki, tzn obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy i stopniowo dodajemy do ciasta. Ubijamy dalej.
Ciasto wlewamy na blaszkę, wkładamy do rozgrzanego do 180⁰ piekarnika i pieczemy około 45-50 minut na złoty kolor. Może być krócej, np. 40 minut, jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje. Najlepiej sprawdzać (ale nie otwierać piekarnika, tylko spoglądać przez szybkę) biszkopt musi mieć złoty kolor.
Teraz czas na przygotowanie kremu.
Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu z małym odstępstwem – używamy 1 l mleka zamiast półtora i nie dodajemy cukru. Budyń będzie gęstniał natychmiast, więc ważne, żeby szybko mieszać. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Po ostudzeniu budyniu dodajemy do niego margarynę utartą z cukrem pudrem.
Jak już mamy przygotowany krem możemy zaczynać zabawę z przekładaniem. Należy przekroić ostudzonego biszkopta na pół, przełożyć kremem, przykryć drugą warstwą biszkopta i na wierzchu rozsmarować krem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę i przygotowujemy drugi krem, którym posmarujemy wierzch ciasta.
Do rondla wrzucamy masło i cukier. Rozpuszczamy na wolnym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści dorzucamy wiórki kokosowe – ciągle mieszając dotąd aż masa zacznie delikatnie brązowieć. Odstawiamy do wystudzenia, od czasu do czasu mieszamy. Wystudzoną masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta pokrytego masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Tak schłodzone smakuje najlepiej.
Mniamu
Powiązane wpisy:
Ciasto 3 bit z kajmakiem
Tarta Cytrynowa
Domowe Pączki
Szybkie i Przepyszny tort Malinowy
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/11/rafaello-wielka-bomba-kalorycznaale-na-prawde-warto