Wykonanie

Składniki :Na
biszkopt:5 jaj1 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąki tortowej1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa pierwszy krem3 budynie
śmietanowe lub
kokosowe bez
cukru (ale nie słodkie chwile na kubek, tylko takie standardowe na 0,5 l
mleka)1 l
mleka4 łyżki
cukru pudru1 kostka
margaryny (np.
Kasia)Na drugi krem:1 łyżka
masła2 łyżki
cukru10 dkg
wiórków kokosowychPrzygotowanie :Zaczynamy od zrobienia
biszkoptu.Rozdzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy z
cukrem na białą pianę. Dodajemy
żółtka. Ubijamy dalej. Sypkie składniki, tzn obie
mąki i
proszek do pieczenia mieszamy i stopniowo dodajemy do ciasta. Ubijamy dalej.Ciasto wlewamy na blaszkę, wkładamy do rozgrzanego do 180⁰ piekarnika i pieczemy około 45-50 minut na złoty kolor. Może być krócej, np. 40 minut, jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje. Najlepiej sprawdzać (ale nie otwierać piekarnika, tylko spoglądać przez szybkę)
biszkopt musi
mieć złoty kolor.Teraz czas na przygotowanie kremu.Gotujemy
budyń wg przepisu na opakowaniu z małym odstępstwem – używamy 1 l
mleka zamiast półtora i nie dodajemy
cukru.
Budyń będzie gęstniał natychmiast, więc ważne, żeby szybko mieszać.
Budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem. Po ostudzeniu budyniu dodajemy do niego
margarynę utartą z
cukrem pudrem.Jak już mamy przygotowany krem możemy zaczynać zabawę z przekładaniem. Należy przekroić ostudzonego
biszkopta na pół, przełożyć kremem, przykryć drugą warstwą
biszkopta i na wierzchu rozsmarować krem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę i przygotowujemy drugi krem, którym posmarujemy wierzch ciasta.Do rondla wrzucamy
masło i
cukier. Rozpuszczamy na wolnym ogniu. Kiedy
cukier się rozpuści dorzucamy
wiórki kokosowe – ciągle mieszając dotąd aż masa zacznie delikatnie brązowieć. Odstawiamy do wystudzenia, od czasu do czasu mieszamy. Wystudzoną masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta pokrytego masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Tak schłodzone smakuje najlepiej.MniamuPowiązane wpisy:Ciasto 3 bit z
kajmakiemTarta CytrynowaDomowe PączkiSzybkie i Przepyszny tort Malinowy