Wykonanie
Ostatnio miałam wyjątkową ochotę na danie z
rozmarynem. Postanowiłam więc zrobić coś nietypowego, co nie gościło jeszcze na moim
stole. Zapraszam dziś zatem do skosztowania wyśmienitych pulpetów z
łososia w sosie
śmietanowo –
rozmarynowym :)POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 – 3 porcje)Pulpety:350 g filetu z
łososia1 średnia fioletowa
cebula100 g
sera cheddar lub długo-dojrzewającego100 g
bułki tartej1
jajkosólświeżo zmielony
pieprzSos:200 ml
bulionu150 g
śmietany 18%1 łyżka świeżego, posiekanego
rozmarynu50 ml
białego wina półwytrawnego1/2 – 1 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
oliwysólpieprzDo podania:
makaron spaghettiSPOSÓB PRZYGOTOWANIApulpety:
mięso łososia umyć, oddzielić od skóry i drobno posiekać lub zmielić. Przełożyć do większej miski. Do
łososia dodać bardzo drobno posiekaną
cebulę oraz
starty ser cheddar (lub długo-dojrzewający). Całość doprawić
pieprzem i odrobiną
soli. Dodać
jajko i wymieszać równomiernie masę. Dodać
bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Jeśli to konieczne dodać więcej
bułki tartej, tak aby masa nadawała się do formowania pulpetów, z gotowej masy
rybnej uformować małe pulpeciki. W garnku zagotować
wodę. We wrzątku ostrożnie zanurzać porcje pulpetów i gotować je około 10 minut, jednocześnie pilnując aby się nie sklejały i nie przywierały. Ugotowane pulpety odstawić na talerz i przykryć aby nie wystygły,sos: przygotować wcześniej
bulion. W rondlu rozgrzać łyżkę
oliwy i dodać łyżkę posiekanego wcześniej świeżego
rozmarynu. Smażyć około minuty, następnie dodać
bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać
śmietanę, ciągle mieszając aby sos się nie zważył. Całość gotować na małym ogniu, dodać
wino. Sos gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, czekać aż
alkohol nie odparuje. Doprawić
solą,
pieprzem i jeśli to konieczne zagęścić sos
mąką ziemniaczaną.kiedy sos będzie miał już odpowiednią konsystencję, dołożyć do rondla pulpety. Wszystko dusić około 5 minut, na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Gotowe danie podawać z
makaronem spaghetti.Życzę SMACZNEGO! :)
