ßßß
Składniki:Tortownica o średnicy 24 cmCiastokostka masła (250 g.)1 szklanka cukrucukier wanilinowy5 jajek3 łyżki kakao1 i 3/4 szklanki mąki1 łyżka proszku do pieczenia4 łyżki wodyMasa z kawałkami czekoladyGalaretka bananowa (ewentualnie cytrynowa)Galaretka agrestowa2 szklanki wody350 ml. śmietanki kremówki 30%2 łyżki cukru pudru70 g. gorzekiej czekoladyDodatkowo:4 banany
Etapy przygotowania:1. Masło rozpuszczamy z kakao, cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia.2. Białka ubijamy na sztywno. Doajemy żółtka i przestudzoną masę czekoladową. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki sie połączą i masa będzie jednolita.3. Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją ciastem. Ciasto pieczemy ok. 40 – 45 minut w temp. 170 stopni. Kiedy się upiecze odstawiamy je do wystygnięcia.4. Masa z kawałkami czekolady :Galaretki rozpuszczamy, każdą w 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz tężejące galaretki. Całość mieszamy i na koniec dodajemy wiórki czekoladowe.Formujemy kopiec:5. Wierzch upieczonego ciasta okrajamy i kruszymy na małe kawałeczki. W dolnej części ciasta wydrążamy dziurę pozostawiając ok. 1 cm od brzegu ciasta oraz 0,5 cm od spodu.6. Banany obieramy i układamy je w wydrążonej części ciasta, każdy obok siebie. Na banany wykładamy krem śmietankowy. Formułujemy kopułę. Na sam wierzch kładziemy pokruszoną część ciasta i ponownie formujemy kopułę.7. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.





Smacznego !!