ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowa z nutą pomarańczy

Babka czekoladowa z nutą pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Jest po prostu pyszna! Mocno wilgotna, krucha, a przez smak czekolady przebija się delikatny aromat pomarańcza. Zawsze się udaje i na dodatek jest łatwa w przygotowaniu. Przepis odszukałam rok temu na Make Cooking Easier, delikatnie go zmodyfikowałam i od tego czasu gości u mnie nie tylko w święta. Gorąco Was zachęcam do wypróbowania, bo warto!!
Święto Wielkiej Nocy to czas otuchy i nadziei. Życzę Wam wszystkim, aby święta wielkanocne przyniosły radość, pokój oraz wzajemną życzliwość. Mam nadzieję, że tegoroczne święta będą radose, pełne wiosennego nastroju i serdecznych spotakań w gronie najbliższych. Wielu radosnych i niepowtarzalnych chwil, przyjaznych rozmów, miłych gestów i wszelkiej pomyślności.
Życzę Wam, aby Wielkanoc ogarnęła
Was szczególną tradycją i nowymi szczęśliwymi przeżyciami.
Składniki:
1 kostka masła (250g.)
1 tabliczka mlecznej czekolady
5 łyżeczek kawy rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki dobrego kakao
2 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka cukru
2 szklanki przesianek mąki
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 pomarańcza
Do dekoracji
cukier puder do posypania lub
Polewa : 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 1/2 szkalnki śmietanki kremówki 36%
Etapy przygotowania:
1. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, tabliczkę czekolady, kakao oraz rozpuszczoną i przelaną przez sitko kawę. Odstawiamy do wystygnięcia.
2, Do dużej miski przesiewamy mąkę, wymieszaną z sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy ostudzoną masę czekoladową, jajka i otartą skórkę z pomarańcza. Całość mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy śmietanę i powtórnie dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.
3. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
* Aby zrobić polewę, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie stale mieszając dodajemy podgrzaną wcześniej śmietankę. Polewę nakładamy po ostygnięciu ciasta.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/babka-czekoladowa-z-nuta-pomaranczy