Wykonanie
Jest po prostu pyszna! Mocno wilgotna, krucha, a przez smak
czekolady przebija się delikatny aromat
pomarańcza. Zawsze się udaje i na dodatek jest łatwa w przygotowaniu. Przepis odszukałam rok temu na
Make Cooking Easier, delikatnie go zmodyfikowałam i od tego czasu gości u mnie nie tylko w święta. Gorąco Was zachęcam do wypróbowania, bo warto!!Święto Wielkiej Nocy to czas otuchy i nadziei. Życzę Wam wszystkim, aby święta wielkanocne przyniosły radość, pokój oraz wzajemną życzliwość. Mam nadzieję, że tegoroczne święta będą radose, pełne wiosennego nastroju i serdecznych spotakań w gronie najbliższych. Wielu radosnych i niepowtarzalnych chwil, przyjaznych rozmów, miłych gestów i wszelkiej pomyślności.Życzę Wam, aby Wielkanoc ogarnęłaWas szczególną tradycją i nowymi szczęśliwymi przeżyciami.


Składniki:1 kostka
masła (250g.)1 tabliczka
mlecznej czekolady5 łyżeczek
kawy rozpuszczonej w 1/2 szklanki
wody1/2 szklanki dobrego
kakao2
jajka1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 12%1 szklanka
cukru2 szklanki przesianek
mąki1 płaska łyżka
sody oczyszczonejskórka otarta z 1
pomarańczaDo dekoracji
cukier puder do posypania lubPolewa : 1 tabliczka
gorzkiej czekolady + 1/2 szkalnki
śmietanki kremówki 36%

Etapy przygotowania:1. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy
masło, tabliczkę
czekolady,
kakao oraz rozpuszczoną i przelaną przez sitko
kawę. Odstawiamy do wystygnięcia.2, Do dużej miski przesiewamy
mąkę, wymieszaną z
sodą oczyszczoną i
cukrem. Dodajemy ostudzoną masę
czekoladową,
jajka i otartą skórkę z
pomarańcza. Całość mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy
śmietanę i powtórnie dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.3. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. "suchego patyczka".* Aby zrobić polewę,
czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej, a następnie stale mieszając dodajemy podgrzaną wcześniej
śmietankę. Polewę nakładamy po ostygnięciu ciasta.







Smacznego !!