Wykonanie
Mimo tego iż - jak każdy wie - warzywa są trujące, dość często jadamy sałatki. Standardowa
sałatka to
oliwa,
pomidory i
mozzarella lub
feta. Jest jednak wiele innych rodzajów
sera, które znakomicie pasują do sałatek. Jednym z nich jest trochę upiorny
ser Gorgonzola (na południu Włoch
matki straszą dzieci, że jeśli nie położą się spać, przyjdzie Gorgonzola i je zje).Składniki (baza jest standardowa):
Sałata lodowaZielony
ogórekPomidorOliwkiSer gorgonzolaOliwa z oliwekOcet balsamiczny (lub
winny)Prażone
płatki migdałów (lub
orzechy włoskie, piniowe)Gotowa
mieszanka przypraw do sałatekJeśli ktoś lubi, można wzbogacić
sałatkę rukolą.Wszystkie składniki kroimy na kawałki o odpowiadającej nam wielkości i wrzucamy do michy.
Ser gorgonzola warto pokroić wcześniej i zostawić, żeby "pooddychał" (można czymś przykryć, żeby nie uciekł). Dzięki temu nie będzie mazisty i klejący tylko bardziej kremowy.Wcześniej warto przygotować także dressing składający się z
oliwy z oliwek,
octu winnego bądź balsamicznego i
mieszanki przypraw do sałatek. Obecnie na rynku są mieszanki kilku firm. Są lepsze i gorsze. To już kwestia gustu.
Płatki migdałów,
orzechy lub
słonecznik praży się na patelni (bez tłuszczu) tak długo aż się zarumienią i zaczną wydzielać intensywny,
orzechowy zapach.Na składniki wylewamy dressing i całość obsypujemy prażonymi orzechami/migdałami/słonecznikiem (niepotrzebne skreślić).Do sałatki można podać grzanki natarte
czosnkiem, grzanki pesto lub świeżą
bagietkę. Nie obejdzie się też bez dobrego
wina.Aha... Dla tych, którzy boją się gorgonzoli - w tej formie jest ona niesamowicie delikatna i kremowa.