Wykonanie
Apetyczne placuszki z
jagodami to zapewne dla wielu osób smak dzieciństwa. Nie ma nic przyjemniejszego niż przeniesienie się do tej beztroskiej krainy w leniwy, sobotni poranek. Talerz pełen kolorowych pyszności, kubek zielonej
herbaty i dzień od razu staje się lepszy!

Owsianka i kanapki to nie jedyne opcje na zdrowe śniadanie. Nie trudno zauważyć, że ostatnimi czasy to mój ulubiony temat i inspiracja dla wielu postów. Począwszy od smakowitych muffinek (KLIK) aż do najnowszych puszystych, amerykańskich "pankejków" (KLIK). Dzisiaj przedstawiam kolejną wariację na temat placków i placuszków. Zmodyfikowana wersja tradycyjnych racuchów, znanych chyba każdemu, to świetna odmiana, jeśli przypadkiem do waszego menu wkradła się monotonia. Nudnym posiłkom mówimy STOP!

Kluczowym składnikiem placuszków jest
twarożek grani. Zazwyczaj do ich przygotowania używałam zwykłego
twarogu lub
serka wiejskiego, jednak ani jedno ani drugie nie sprawdzało się najlepiej. Z
twarogiem wychodziły zbyt "ciężkie", a
serek wiejski w połączeniu z resztą składników nie dawał jednolitej konsystencji. W końcu trafiłam na grani, który nadaje się tutaj idealnie, bo jest czymś pomiędzy wspomnianymi produktami. Dzięki temu racuszki są lekkie i puszyste. Ten
twarożek to dla mnie
absolutny hit bo świetnie nadaje się również do zjedzenia ze słodkimi lub słonymi dodatkami, czy też jako dodatek do naleśników lub owsianki. Ponadto zachęca bardzo dobrym składem i przystępną ceną. Z pewnością warto spróbować, a przy okazji skorzystać z dzisiejszego przepisu!Jeśli już się zdecydujecie na proponowane śniadanie, nie zapomnijcie o dodatkach. U mnie to tradycyjnie
owoce oraz
masło migdałowe i
orzechowe firmy Primavika, które możecie zakupić w sklepie Naturalna Spiżarnia (KLIK). Z podanej ilości składników otrzymacie 9-10 placuszków. Całość to 334kcal w tym 27,7g
białka, 13,3g tłuszczu oraz 28,5g węglowodanów .

SKŁADNIKI:150g
twarożku grani30g
mąki owsianej1 duże
jajko30g
jagódcynamonproszek do pieczenia2 łyżki
wody1 łyżeczka
miodu- opcjonalniePRZYGOTOWANIE:
Jajko zmiksować z
twarożkiem i
mąkąDodać odrobinę
cynamonu,
proszku do pieczenia,
wodę,
miód i ponownie zmiksowaćDo masy wsypać
jagody i wymieszać całość łyżkąSmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczuPodawać z ulubionymi dodatkamiSmacznego!https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterbloghttp://www.naturalnaspizarnia.pl/http://bafavenue.pl/





