ßßß Cookit - przepis na Pierogi część I

Pierogi część I

nazwa

Wykonanie

Pierogi… kto ich nie lubi? Bogactwo smaków dzięki rozmaitym rodzajom farszu. Każdy znajdzie coś co lubi, od tradycyjnych ruskich po te bardziej wymyślne np. z rybą
Zaczynamy serię pierogowych wpisów. Od tej pory co jakiś czas będę zamieszczać pomysły na moje farsze do pierogów. Ale musimy zacząć od podstawy, a mianowicie: ciasto!
Ciasto na pierogi zawsze robiłam „na oko”. I zawsze wychodziło inne. W końcu postanowiłam wyważyć moje idealne proporcje. A oto one:
1kg mąki pszennej
300ml ciepłej(!) wody
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, olej i wodę. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie bardzo gładkie, jednolite i elastyczne. Kiedy zagnieciemy ciasto nakrywamy je ciepłą miską lub garnkiem. Ja zawsze biorę duży garnek w którym na kuchence bardzo podgrzewam spód. Zostawiamy takie ciasto na 10-15 min pod garnkiem. Po takim zabiegu ciasto jest bardzo elastyczne i idealnie się rozwałkowuje. A dalej… to już wiadomo, z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i napełniamy je naszym ulubionym farszem.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Pierogi cz.IV (ciasto orkiszowe)
Pierogi cz. II (ruskie)
Pierogi cz.VI (z kaszą jęczmienną i twarogiem).
Pierogi cz. V (farsz cukiniowy)
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/10/pierogi-czesc-i