Wykonanie
Pierogi… kto ich nie lubi? Bogactwo smaków dzięki rozmaitym rodzajom farszu. Każdy znajdzie coś co lubi, od tradycyjnych ruskich po te bardziej wymyślne np. z
rybąZaczynamy
serię pierogowych wpisów. Od tej
pory co jakiś czas
będę zamieszczać pomysły na moje farsze do pierogów. Ale musimy zacząć od podstawy, a mianowicie: ciasto!Ciasto na pierogi zawsze robiłam „na oko”. I zawsze wychodziło inne. W końcu postanowiłam wyważyć moje idealne proporcje. A oto one:1kg
mąki pszennej300ml ciepłej(!)
wody2 łyżki
oleju1,5 łyżeczki
soliMąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
sól,
olej i
wodę. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie bardzo gładkie, jednolite i elastyczne. Kiedy zagnieciemy ciasto nakrywamy je ciepłą miską lub garnkiem. Ja zawsze biorę duży garnek w którym na kuchence bardzo podgrzewam spód. Zostawiamy takie ciasto na 10-15 min pod garnkiem. Po takim zabiegu ciasto jest bardzo elastyczne i idealnie się rozwałkowuje. A dalej… to już wiadomo, z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i napełniamy je naszym ulubionym farszem.Smacznego!Powiązane wpisy:Pierogi cz.IV (ciasto orkiszowe)Pierogi cz. II (ruskie)Pierogi cz.VI (z
kaszą jęczmienną i
twarogiem).Pierogi cz. V (farsz
cukiniowy)