Ratatouille po mojemuPostanowiłam zrobić coś z bakłażanem, który od jakiegoś czasu zalegał w mojej kuchni. Zdecydowałam się na danie a’la ratatouille.2 małe bakłażany4 małe cukinie1 duża cebula1 papryka4 pomidory/puszka pomidorów bez skóry300 g pieczarekczosnekoliwa z oliwekzioła prowansalskiesólWszystkie warzywa i pieczarki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. W garnku podgrzewam oliwę i wrzucam wszystko oprócz czosnku (jeśli używamy pomidorów w puszcze również ich nie dodajemy). Dusimy warzywa aż wszystkie zmiękną. Dodajemy pomidory i czosnek, zioła i sól. Dusimy ok.5 min pod przykryciem. Ja podałam to danie z makaronem pełnoziarnistym, polecam dla osób na diecie ze względu na niewielką ilość tłuszczuSmacznego!Powiązane wpisy:Chilli Con CarneA’la paella z brązowym ryżem i owocami morzaCanelloniOmlet bez użycia tłuszczu