ßßß Cookit - przepis na Kotlety sojowe

Kotlety sojowe

nazwa

Wykonanie

Zabawy roślinkami ciąg dalszy. Zatęskniliśmy za kotlecikami, ale z powodu wiosennego wstrętu do mięsa i zamiłowania do warzyw trzeba było wykombinować coś nowego. Czas na SOJĘ !
350g soi
2 duże cebule
3 jajka
natka pietruszki
sól
czosnek granulowany/zwykły
pieprz
olej do smażenia
Soję moczymy dzień wcześniej (u mnie stała nawet 2 dni) w dużej ilości wody.
Namoczoną soję gotujemy przez ok. 2 godziny w świeżej wodzie bez żadnych dodatków (sól, wegeta).
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na małej ilości tłuszczu do momentu zarumienienia.
Soję odcedzamy i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy cebulę, jajka, dowolną ilość natki pietruszki, łyżeczkę czosnku granulowanego (lub starty ząbek zwykłego)), sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na oleju, uważając przy obracaniu kotletów ponieważ bardzo łatwo się rozpadają.
Podajemy z ulubionymi dodatkami; ja polecam ze szpinakiem lub szparagami.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Falafele (kotlety z ciecierzycy)
Kotlety z udek kurczaka
Ratatouille po mojemu
Karkówka pod pierzynką
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/03/23/kotlety-sojowe