Wykonanie
Witamy!Dzisiaj quiche, czyli wytrawna
tarta. Tym razem przedstawiamy Wam w odsłonie z
gruszkami,
serem pleśniowym i świeżym
tymiankiem. Smaki komponują się idealnie. Nic tylko robić. :)Powoli Moni przekonuje swoją rodzinkę do tart w wydaniu wytrawnym. Może kiedyś się przekonają... Na szare dni, takie jak dzisiaj ocieplą nam dzień!Także...Do dzieła!

Składniki:ciasto francuskie/ ciasto kruche z przepisu wcześniejszego2
jaja200 ml
śmietanki 30% lub 36%60 g
sera pleśniowego1 1/2 świeżej
gruszkiświeży
tymianekzioła prowansalskiePrzepis:Przygotowujemy masę jajeczną - roztrzepujemy
jajka, dodajemy
śmietankę.Kroimy drobno
ser i wkładamy do miski. Doprawiamy
solą,
pieprzem, 1 łyżeczka
ziół prowansalskich i świeży
tymianek.
Gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie kawałki.Rozwałkowujemy
ciasto francuskie lub ciasto kruche..Wysmarować formę
olejem i posypać
mąką,Przełożyć ciasto do formy.Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki, jeśli robimy z ciasta kruchego.Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.Rozkładamy równomiernie
gruszki na cieście i wlewamy masę jajeczną.Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut - aż masa się zetnie.Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.I jemy!Smacznego!